Atrás L’Alternatilla Jazz celebra la tercera edició amb Polònia com a país convidat i amb presència a dotze municipis de Mallorca

26-10-2018

E·l festival arrancarà el 22 de novembre amb l’actuació del trio polonès Marcin Wasilewski al Teatre Principal de Palma i oferirà un total de 30 activitats fins al 8 de desembre, en les quals participaran 39 músics. El festival Alternatilla Jazz in Mallorca 2018 s’entendrà en aquesta edició pels municipis d’Algaida, Campos, Esporles, Inca, Llucmajor, Muro, Palma, Pollença, Porreres, Sant Llorenç, Santa Margalida i Sa Pobla.

 

“Estam contents de presentar una tercera edició i especialment pel caire municipalista que té aquest festival”, ha explicat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, durant la presentació del festival Alternatilla Jazz in Mallorca 2018, que s’ha celebrat aquest migdia al Centre Cultural la Misericòrdia en presència de Ana M. Espina i Joan Carles Añibarro, respresentants d’Alternatilla; Francesc M. Rotger, director de l’IEB; Gaspar Mora, regidor de Cultura de Porreres i Tomeu Aulí, director de l’Escola de Música d’Esporles.

 

Enguany el país convidat és Polònia “perquè a nivell jazzístic ofereix un escenari molt interessant. Hi ha molts músics joves, amb una expressió musical vibrant, que tenen molt a aportar i que el seu contacte amb músics d’aquí pot donar resultats molt interessants” comenta Ana M. Espina, organitzadora del festival. Espina destaca que el festival comença amb un dels grans noms propis de Polònia com a cap de cartell –el trio Marcin Wasilewski- “per animar el públic a que segueixi amb nosaltres durant tres setmanes de festival, en les quals oferirem trenta activitats, 12 concerts oficials a més de tallers i concerts didàctics”. Al trio polonès li seguiran noms propis com Irene Reig, Szymon Mika, Toni Vaquer, Kinga Glyk, Aga Derlak, Pere Navarro, Antoni Serrano i Myrczek & Tomaszewski.

 

Trenta-nou músics participaran enguany en l’Alternatilla Jazz, 14 dels quals són polacs. Hi haurà tres concerts “Ménage à Jazz” amb Irene Reig, Szymon Mika, Toni Cuenca i Joan Moll el 24 de novembre a la Fàbrica Ramis d’Inca; Kinga GLyk, Aga Derlak, Pere Navarro i Joan Carles Marí l’1 de desembre a Porreres; i Antoni Serrano, Xavi Torres, Pere Bujosa i Joan Terol Amigó el 7 de desembre a Sant Llorenç des Cardassar. “Aquest és un dels distintius d’Alternatilla”, explica Ana Espina, “perquè volem aprofitar l’esforç que significa dur músics internacionals i que els músics de casa nostra puguin compartir escenari amb ells, construir un diàleg instrumental, que a través de la improvisació sorgeixi un agermanament cultural”.

 

L’Alternatilla Jazz 2018 també fa èmfasi en l’aportació femenina al món del jazz apostant per la presència damunt l’escenari de vocalistes i instrumentalistes femenines però també amb un concert didàctic “Femme Jazz”, que reunirà Irene Reig, Pere Bujosa i Joan Terol Amigó. Un concert per a públic de totes les edats on es donaran a conèixer algunes de les dones que han excel·lit en aquest gènere musical i s’interpretaran arranjaments de composicions escrites o popularitzades per elles mateixes.

 

En el programa d’aquest 2018 es consoliden projectes com els tallers d’Experimentació Musical “Educació del ritme” amb la direcció del músic Joan Terol Amigó, una iniciativa impulsada gràcies a la col·laboració amb Andreu Julià i les escoles de música de Llucmajor i Esporles. L’Alternatilla 2018 també estarà present a espais com el centre social de Projecte Home, Son Espases i l’Obra Social la Caixa a través del programa d’activitats didàctiques.