Faisà


   

Nom:

Phasianus colchicus
Faisán común  / Common pheasant
Fam. Phasianide
 

Envergadura:

70 - 90 cm

Pes:

1000 - 1800 g

Longitud:

50 - 85 cm


  

Breu descripció:

Es tracta d'una espècie estesa per quasi tota Europa i Àsia, arribant fins i tot a Corea i Japó. A les Balears es va introduir en temps molt antics. Es distingeixen dos tipus de mascles, els reproductors i els secundaris.

Els reproductors s'identifiquen per la petita cresta aixecada de plomalls. El coll i gran part del cap són de color negre amb iridiscències verdes. Els ulls es troben rodejats per pell vermella. El cos, en general, presenta una coloració espectacular, destacant una llarga cua daurada amb franges transversals obscures.

Notes de biologia:

Els faisans són ocells polígams: els mascles poden tenir harems de nombroses femelles. S'alimenten de gra, fulles, insectes i fruits. D'abril a maig les femelles ponen entre 8 i 12 ous en un niu realitzat en terra. Durant l'agost duen a terme moviments migratoris. A l'hivern es tornen ajuntar en colònies que es mantendran unides de bell nou fins a la primavera. El faisà és típic dels paisatges humits asiàtics.

Altres:

A Balears troba molts de problemes per criar bé, no obstant això ha aconseguit dur pollades endavant a algunes zones de les illes, i se'n cacen algunes dotzenes cada any.