Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Una temporada amb més producció pròpia i molt de circ

Una temporada amb més producció pròpia i molt de circ

(06/09/2017)

El Teatre Principal de Palma ha presentat avui matí la nova programació corresponent als mesos de setembre de 2017 a gener de 2018, una programació on hi tendrà una forta presència la producció pròpia, la música en els seus més variats estils i el circ, un gènere habitualment poc present als teatres, a més d’altres i variades manifestacions de les arts escèniques.

La programació ha estat presentada per Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, acompanyat de Carlos Forteza, director del Teatre Principal.

 

Per a Miralles, "aquesta programació neix amb la voluntat de consolidar una línia de feina del Teatre Principal aquesta legislatura i que respon als objectius estratègics del Departament de Cultura del Consell. I és que sigui una eina que ajudi a la vertebració i dinamització cultural de la nostra illa. Per tant, el Principal ha de ser un instrument al servei dels actors i actrius, dels dramaturgs, de les empreses del sector i dels teatres municipals per fer possible que les arts escèniques arribin als diferents pobles de Mallorca. Seguim fomentant la participació de públics diversos i fent accessible per a tothom el Teatre Principal amb un ampli ventall de preus". Miralles ha agraït la confiança del públic, donat que la darrera temporada s'ha tancat amb un increment de més de 5.000 espectadors. "Anam pel camí correcte i també és cert que queda molta feina per fer. Hi ha moltes qüestions estructurals del Teatre i del sistema cultural a Mallorca que s'han d'abordar però si no anam fent passes serà impossible trobar una solució". 

 

Com l’any passat, la temporada del Principal s’ha inaugurat amb una activitat de carrer, l’exposició Introescena, un recull de 23 fotografies de Pep Bonet, J. Taltavull i Xim Izquierdo, que es podran veure a la Rambla fins el 30 de setembre. Es tracta d’imatges que els tres fotògrafs van fer al Teatre durant els mesos d’abril, maig i juny de la passada temporada i amb els quals es vol mostrar tot allò que l’espectador no veu des del seu seient. Per Carlos Forteza “inaugurar la temporada al carrer és una forma d’apropar el Teatre Principal a la ciutat, treure’l al carrer i relacionar-nos més estretament amb els ciutadans”.

 

La temporada s’obrirà a la Sala Gran el proper dissabte 9 de setembre amb l’espectacle Molar, de Quim Bigas, un muntatge que barreja diverses formes d’expressió escènica però que sobretot és “molt vital, trepidant i alegre”. El mateix dia a la Sala Petita, Marcel Cranc presentarà en concert el seu darrer treball, que du per nom 7.

 

#Comviure, coproducció del Teatre Principal amb Diego Ingold, es representarà del 16 al 23 de setembre a una casa particular. En aquest treball, es reflexiona sobre el model turístic, el model de ciutat i la seva incidència en la convivència entre els veïns.

 

Entre els dies 20 i 24 de setembre, el Teatre Principal acollirà els espectacles Una nit de musical de l’OSIB, Por de La Reforma, Guium de La Fornal, He vist balenes de La Impaciència, i Carinyo de Pérez & Disla, dins el festival Fira B!

 

Avanguarda i música a la Sala Petita 

La Sala Petita es consolidarà com el punt de trobada dels muntatges més novedosos i avantguardistes. Cases, de Xesca Salvà, és una original proposta per al 17 de setembre. Els dies 28 i 29 de setembre acollirà Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke, de El Conde de Torrefiel.

 

La classe, de Sergio Baos i dirigida per Joan M. Albinyana, una coproducció de Baos amb el Teatre Principal, es representarà els dies 8 i 9 de novembre. Poc després, els dies 16 i 17 de novembre, arribarà Birdie, de Señor Serrano, també a la Sala Petita. I Yo, Feuerbach, de Tankred Dorst amb Pedro Casablanc, els dies 14 i 15 de desembre.

 

La música també serà present a la Sala Petita amb, a més de Marcel Cranc, el grup mallorquí Maico, el dimarts 31 d’octubre; Martin Simpson & Folk Souvenir, cap de cartell del festival Folk You! el dimecres 22 de novembre; i Celeste Alías i Marco Mezquida el 20 de desembre.

 

La producció pròpia

La Sala Gran estrenarà el 6 d’octubre La nit de Catalina Homar, un monòleg de José Carlos Llop, que, dirigit per Rafel Lladó, interpretarà Catalina Solivellas, i que també es representarà els dies 7, 13 i 14 d’octubre. Ben lligada a aquesta producció del Teatre Principal és Les darreres paraules, de Carme Riera, que es representarà a la Sala Petita els dies 12, 13 19 i 20 d’octubre, amb direcció de Rafel Duran i interpretada per Andreu Benito i Josep Orfila.

 

Caída del cielo, de la malaguenya Rocío Molina (tres Max a la darrera edició), és un muntatge de flamenc que arribarà a la Sala Gran el 21 d’octubre. Who is me. Passolini (Poeta de las cenizas), d’Àlex Rigola, oferirà quatre funcions els dies 2 i 3 de novembre en un format poc usual: 30 persones per funció, que es representarà en una caixa de fusta.

 

L’aclamat Alfredo Sanzol portarà La respiración, amb Verónica Forqué i Nuria Mencía (Max a la millor actriu protagonista) el 4 de novembre. Una de les grans fites de la temporada serà, sens dubte, el retorn de Pablo Messiez al Principal, aquesta vegada a la Sala Gran amb Todo el tiempo del mundo, serà el 25 de novembre.

 

Fuenteovejuna, el clàssic de Lope de Vega, arribarà el 2 de desembre en la versió que Pepa Gamboa ha elaborat amb les dones de la comunitat gitana d’El Vacie (Sevilla); i el 10 de desembre, Brodas Bros acostarà el hip hop mediterrani amb Vibra a la Sala Gran.

 

Teatre per a públic familiar 

El teatre per a públic familiar també té el seu espai en aquest quadrimestre. Teatre al detall oferirà un programa doble el dissabte 28 d’octubre: El núvol gris, gras i gros, teatre per a nadons a la Sala Petita; i La nena dels pardals, a la Sala Gran.

 

La companyia valenciana La Teta Calva ens proposa girar la truita al clàssic de Mark Twain amb Les aventures de T. Sawyer, el 12 de novembre a la Sala Gran. La companyia Baal, a la Petita, els dies 25 i 26 de novembre escenificarà Mira Miró, una obra per a tota la família a partir de l’univers de Joan Miró.

 

I el circ, plat fort 

Una de les apostes fortes de la temporada serà el circ, un gènere “habitualment oblidat al Principal” en paraules de Forteza. Ara en tendrem tres espectacles, Indomador, d’Animal Religion, el 30 de novembre a la Sala Petita; Rhum, de Joan Montanyès “Monti”, el 17 de desembre a la Sala Gran; i Sentinel, una producció del Teatre Principal que el Circ Bover interpretarà a la Sala Gran el 22, 23, 26 i 27 de desembre.

 

La música a la Sala Gran també tendrà un marcat protagonisme. Maria del Mar Bonet oferirà un concert únic a Mallorca el 30 de setembre on presentarà Ultramar i celebrarà així els seus 50 anys sobre els escenaris.

 

El diumenge 3 de desembre, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears interpretarà Els planetes, de Holst, en un concert familiar que començarà a les 12 del migdia. El pianista mallorquí Agustí Fernández actuarà amb Sai Trio el 7 de desembre també a la Sala Gran; i els cors del Teatre Principal oferiran el tradicional Concert de Nadal el 16 de desembre. L’OSIB tornarà a la Sala Gran el dia 1 de gener amb el Concert d’Any Nou; i pel 6 de gener s’està preparant un concert extraordinari amb L.A., La Habitación Roja, Sunflowers, i altres noms de l’escena mallorquina que s’aniran afegint al cartell.