Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ribot: «El següent gran repte per la sostenibilitat a Mallorca són els envasos i la solució son els sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR)»

Ribot: «El següent gran repte per la sostenibilitat a Mallorca són els envasos i la solució son els sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR)»

(13/12/2022)

El Consell de Mallorca posa en marxa un grup de treball per estudiar les oportunitats d’implantació dels models de sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han inaugurat la primera jornada del grup de treball de sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) a Mallorca; un instrument que associa un valor econòmic a cada envàs, per tal d’incentivar que aquest sigui retornat pel consumidor als punts de venda per a la seva reutilització o reciclatge.

L’objectiu d’aquest grup de treball és el de construir un espai de treball entre el Consell i envasadors i distribuïdors de Mallorca interessats en implantar o ampliar sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, tant per a la reutilització com per al reciclatge. També s’intentarà analitzar conjuntament les barreres i oportunitats de la implantació d’aquests models de SDDR, avaluar la viabilitat d’implantar sistemes voluntaris de dipòsit, devolució i retorn i, per tant, facilitar sinergies entre els diferents agents, per a la implantació dels SDDR.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha destacat que «els sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos són el repte següent que Mallorca ha d’afrontar. Per això, és important tenir una planta de neteja d’envasos, com la que tenim projectada a l’illa. Perquè si hi portam les ampolles recollides i no les tractam, simplement les haurem de netejar i es podran tornar a posar en marxa, estalviant així en l’energia necessària per al procés de reciclatge».

Per la seva banda, el director insular de Residus ha explicat que «aquests grups de treball ens ajudaran a pensar com apostar per l’economia circular en forma de cercles de proximitat. Hem de tenir clar que, tot i que som grans generadors de residus, com els envasos, la manca d’indústria que tenim a Mallorca fa que haguem d’enviar a la península el que recollim de forma separada aquí».

Està prevista l’organització i la coordinació de sessions de treball amb els diferents agents, per tal d’identificar les possibilitats i necessitats per a la implantació de sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos a Mallorca. El grup de treball haurà de definir línies estratègiques, la redacció de possibles acords entre agents i propostes de models, i s’elaborarà un informe final (marc normatiu, objectius, avantatges i inconvenients, acords i línies d’actuació).

Les empreses convidades en aquesta primera trobada han estat: ACES (Asociación de Cadenas Españolas de Supermercados), APAEMA, Bodegas José L. Ferrer, Franja Roja SL, Pimeco, Lidl Supermercados SAU, Bodegas Son Puig SL, Tres Glops, SL, Begudes Puig, Moya Saus, Lidl Supermercados SAU, Anged, Damm, Cambra de Comerç de Mallorca i AFEDECO.

Entre els motius principals per implantar els SDDR destaquen: l’augment dels nivells de recollida selectiva d’envasos; la millora de la qualitat del material recollit, que facilita una valorització millor material; la reducció de l’abandonament d’envasos a l’entorn, especialment en el medi marí de l’illa o en espais públics; la recuperació i/o l’increment de la quota dels envasos reutilitzables; la reducció dels costos de recollida, gestió i tractament dels residus i de la neteja viària; la sensibilització dels ciutadans i visitants envers la problemàtica dels residus i el sentit de la corresponsabilitat.