Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca cofinança l'edició del llibre sobre flora balear: Diàspores

El Consell de Mallorca cofinança l'edició del llibre sobre flora balear: Diàspores

(30/09/2022)

La consellera de Medi Ambient Aurora Ribot destaca que «aquesta obra és cabdal per poder entendre de forma clara i concisa el món dels fruits i les llavors i la riquesa del patrimoni vegetal de les Illes Balears»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han assistit a la presentació del llibre Diàspores. Fruits i llavors de la flora balear. Dispersió, una monumental tasca de recopilació de l’expert en botànica Josep Lluís Gradaille, amb imatges de gran bellesa de l’autor i fotògraf Josep Bonet. Llibre editat per la Fundació Jardí Botànic de Sóller - Museu de Ciències Naturals.

En 548 pàgines conté més de 2.036 fotografies i 58 il·lustracions. Després d’una breu introducció, els i les lectores trobaran el llibre estructurat en tres articles inicials, dos en la col·laboració amb la doctora Anna Traveset i el doctor Costas A. Thanos. I, al final, trobaran una classificació: un índex per famílies, un altre pel nom científic i, el tercer, per la forma de dispersió.

Tal i com es recull en el llibre, «Diàspores cerca conscienciar de la importància de les fruits i les llavors: el present llibre tracta d’aquest darrer cicle vital de la planta, de les diàspores, dels fruits i llavors de l’espècie i de les estratègies de dispersió que utilitza per garantir la seva supervivència. Es pretén aconseguir que a partir dels fruits i les llavors, quan la planta és quasi seca, siguem capaços d’obtenir una important informació que ens permeti també classificar-la».  

La part central del llibre se centra en les diàspores i cobreix la descripció del fruit i les llavors de més de 376 espècies i taxons de les Illes Balears repartits en 100 famílies i 270 gèneres. A la introducció ja ens ho presenten: «les descripcions són breus, sols l’indispensable per donar a conèixer el que no mostren les imatges. De l’espècie, es descriu la seva forma vital, la tija, les fulles, l'hàbitat on viu i la distribució i corologia. Dels fruits i llavors, la forma la dehisència ─si la tenen─ i la morfologia de cada una de les parts».   

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «des del departament de Sostenibilitat de Medi Ambient del Consell de Mallorca volem felicitar el autors i totes les persones implicades en fer realitat aquesta meravellosa tasca d’investigació i de recopilació. Aquesta obra és cabdal per poder entendre de forma clara i concisa el món dels fruits i les llavors i la riquesa del patrimoni vegetal de les Illes Balears».

«Diàspores és una obra de divulgació científica molt exhaustiva, amb molt de coneixement adquirit al llarg de molts d’anys de feina i esper que serveixi per ser conscients que, més enllà de poder tenir una flor bonica, les plantes disposen de tot un sistema i d’estratègies per poder-se propagar i dispersar-se, clau per a la seva supervivència», ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, la presidenta de la Fundació Jardí Botànic de Sóller - Museu de Ciències Naturals i directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que «és un llibre que per a mi té un gran valor pel coneixement botànic que posa a l'abast de tothom, però, a la vegada, és d’una qualitat artística espectacular gràcies a les fotografies i també a l’objecte fotografiat: llavors i fruits amb uns dissenys que no et deixen indiferent».

L’edició del llibre ha estat possible, gràcies al patronatge de la Fundació Jardí Botànic de Sóller - Museu de Ciències Naturals per part del Consell de Mallorca. El Jardí Botànic de Sóller va començar l’any 1985 i va ser obert al públic al 1992 com a centre de conservació, recerca i aprenentatge de la flora mediterrània i especialment de la flora balear.

El primer article del llibre «Del món vegetal, fruits i llavors», ens apropa al fascinant món de les plantes i ens descriu a grans trets els tipus de fruits (sec i carnosos) i les seves característiques principals. Pel que fa a les llavors, aquest primer article ens ajuda a entendre les mides de la llavor i l’estratègia reproductiva, alhora que ens detalla la importància dels Bancs de Germoplasma i la Conservació.

A continuació l’article «La importància de la dispersió de llavors per al funcionament de les comunitats vegetals i dels ecosistemes» escrit per Anna Traveset explica els factors determinants de la dispersió de llavors, la conseqüència d’aquesta dispersió i quines són les implicacions de la dispersió de llavors per a la conservació.

L’article «Dispersió de les diàspores en la mediterrània», explica de forma clara i concisa les diferents formes de dispersió en el món vegetal com poden ser: la dispersió pel vent (Anemocòria), la dispersió per l’home (Antropocòria), l'autodispersió (Autocòria), la dispersió per gravetat (Barocòria), la dispersió variada o variable (Heterocòria), la dispersió per l’aigua (Hidrocòria) o la dispersió per animals (Zoocòria).

Les persones interessades en el llibre el poden adquirir a la tenda del Jardí Botànic de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals. Per a més informació, podeu contactar per telèfon 971 634 014 i 971 634 064 o per correu electrònic: info@jbs-mbcn.org

Més informació: https://jardibotanicdesoller.org/