El Consell de Mallorca activa el Pla Estratègic de Ciberseguretat Municipal per augmentar la protecció tecnològica dels ajuntaments

(18/04/2024)

Es potenciaran tres àrees imprescindibles de forma sincronitzada: millorar la conscienciació, ampliar el catàleg de formació i potenciar la protecció

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, ha posat en marxa el Pla Estratègic de Ciberseguretat Municipal per augmentar les mesures de seguretat i protecció tecnològiques dels ajuntaments. S'han dotat d'unes eines per reforçar els sistemes de seguretat en els municipis de l'illa perquè, en cas d'amenaça real o de bretxa de seguretat, es pugui evitar, al màxim possible, l'atac, així com minimitzar-ne els possibles danys.

Aquest paquet d'actuacions se sustenta en tres àrees de treball fonamentals davant dels atacs informàtics: augmentar la conscienciació de la importància de la ciberseguretat en tots els treballadors municipals, independentment de la categoria professional; implementar cursos i jornades de formació específica sobre ciberseguretat per a tots els treballadors municipals i, finalment, la posada en marxa d'actuacions informàtiques específiques de protecció a través de diferents millores tecnològiques.

Sobre la necessitat d'implementar aquest Pla de ciberseguretat, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament, Pilar Amate, n'ha recordat la importància, posant d'exemples els atacs informàtics recents ocorreguts tant a l'Ajuntament de Calvià, com al de Sant Antoni de Portmany.

«Aquest greu incident ens ha posat en alerta i hem avançat les millores en matèria de seguretat en les TIC que teníem programades. La conscienciació sobre el tema és essencial, perquè la prevenció és la millor eina davant una amenaça cada vegada més palpable, atès que els grups de ciberdelinqüència estan perfectament organitzats», ha assenyalat la consellera Amate.

Nou catàleg formatiu sobre ciberseguretat

Una de les àrees que s'han reforçat des de la Direcció Insular de Suport i Coordinació Municipal és la formació, mitjançant l'ampliació d'un nou catàleg formatiu que estarà destinat a tots els treballadors públics dels ajuntaments de Mallorca.

Específicament, dilluns que ve, 22 d'abril, tindrà lloc la primera de les jornades formatives en una trobada que tindrà lloc a la UIB, per explicar possibles solucions tecnològiques als municipis de Mallorca.

D'altra banda, des de l'àrea d'Informàtica Municipal, s'han fet actuacions tecnològiques diverses que impliquen una gran inversió de recursos econòmics, inclòs el finançament a través dels fons Next Generation, encaminades a augmentar la protecció informàtica.

Així mateix, i en la mateixa línia, la directora insular de Suport i Coordinació Municipal, Beatriz Camiña, ha explicat que està previst «iniciar una sèrie de visites específiques als ajuntaments per analitzar la situació de cada consistori en relació amb la ciberseguretat i la protecció».

«És fonamental evitar actuacions potencialment perilloses, amb mesures com ara, per exemple, desconfiar dels correus electrònics amb adreces o dominis desconeguts i posar aquests fets en coneixement dels tècnics, per evitar que s'instal•lin programes maliciosos».