Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Infomallorca Transparencia

ES

Webs oficiales

#BiblioMallorcaDesescalada

La BCA reabre las puertas con servicios restringidos y nuevo horario: de lunes a viernes de 10 a 13 h y lunes y miércoles de 17 a 19.30 h.   

#BiblioMallorcaDesdeCasa

En las redes sociales de @Bibliomallorca (Facebook, Twitter i Pinterest) encontraréis propuestas de actividades y recursos interesantes sobre libros, bibliotecas y películas en línea y de libre acceso. Seguimos incorporando novedades para haceros pasar el confinamiento de la mejor manera posible.   

El Consell de Mallorca gestiona cuatro bibliotecas depositarias de un importante patrimonio documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar del Archivo General y la Biblioteca auxiliar del Archivo del Sonido y de la Imagen. También da apoyo a la Red de Bibliotecas de Mallorca, impulsando aspectos como la formación del personal, el trabajo en red o la aplicación de las nuevas tecnologías, así como la organización de actividades de fomento de la lectura.

En la Biblioteca virtual encontraréis toda la información y servicios de las bibliotecas asociadas, así como catálogos, recursos y gestiones en línea.

¡Buena lectura!

¿Qué hacemos ?

El Consell salva l'emblemàtica biblioteca del Monestir de la Real que reobrirà al públic i oferirà el seu fons a investigadors

El Consell salva l'emblemàtica biblioteca del Monestir de la Real que reobrirà al públic i oferirà el seu fons a investigadors

(14/06/2019)

La Congregació titular cedeix al Consell de Mallorca la Biblioteca Balear incloent tot el seu contingut, amb la finalitat de mantenir el fons bibliogràfic, comptant amb la col•laboració de la Universitat de les Illes Balears i, donar la possibilitat d'accés al públic en general, especialment per a investigadors i historiadorsEl Consell de Mallorca revitalitzarà i garantirà la preservació de la singular biblioteca del Monestir de la Real a Palma. Amb la seva configuració de tres plantes i 100.000 volums, és una de les més valuoses de les Illes Balears. De fet, la institució insular ha fet avui una passa més per conservar-la i a més obrir-la al públic. Així, es dotarà de personal i digitalitzarà la totalitat del fons. Tot això ho recull el conveni signat avui amb la UIB i la congregació dels Sagrats Cors que la cedeix en el seu conjunt.

El President en funcions del Consell, Miquel Ensenyat ha assegurat que la biblioteca del Monestir de la Real "amaga veritables joies, sobretot en importants àmbits com són la història o la medicina, entre moltes altres disciplines, que poden servir de consulta per a experts, estudiants o professors". De fet, segons Ensenyat, "el seu gran valor ens obligava a fer tot el possible per preservar-la". En el mateix sentit, Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports en funcions ha destacat que "la Biblioteca de la Real acull obres úniques que s'han de conservar en les millors condicions. I és tasca de les institucions, com el Consell de Mallorca, amb l'assessorament de la Universitat, fer que això sigui possible. Aquest conveni no només garanteix això sinó que també obrim un període d'estudi i reflexió per decidir quin ha de ser el seu paper en l'àmbit cultural a Mallorca"

La Biblioteca Balear està integrada per un important fons bibliogràfic especialitzat en temes balears. Va ser fundada en 1933, pel pare Gaspar Munar, amb l'objectiu de recuperar la biblioteca lul·liana que va ser el monestir de la Real abans que la desamortització de Mendizábal, en el segle XIX, provoqués la seva desaparició.
Avui dia, està composta per diverses seccions entre elles la Biblioteca Balear pròpiament dita. Sumant els diversos fons de la Biblioteca del Monestir es compten un total d'uns 100.000 volums, una bona part dels quals es troben a disposició dels lectors interessats, mentre la resta és en espera de la seva classificació.

La Biblioteca Balear, pròpiament dita. És un conjunt documental format per més de 14.000 monografies de temàtica balear, destacant-ne, entre moltes altres, la Historia general de la isla de Mallorca y sus adyacentes (1723) de Jeroni Agustí Alemany, la primera edició en alemany del Die Balearen (1869-1891) de l'Arxiduc Lluís Salvador. Una col•lecció de més de 400 manuscrits, entre els quals destaquen el Llibre del Consolat de Mar (1385), les Constitucions del Monestir de Santa Margalida (1320) la Història de Mallorca de Bonaventura Serra (1771), com també una col•lecció d'obres lul•lianes. Cal esmentar els manuscrits de l'Abat Antoni Ramon Pasqual, de l'annalista i historiador Bonaventura Serra, i d'alguns personatges de la Renaixença, com també ho són els de diverses possessions, que permeten estudiar les antigues Cavalleries, etc., també un bon grapat d'obres de literatura popular. Cal destacar la recuperació d'alguns manuscrits sobre el Monestir, desapareguts en l'esmentada desamortització, com el Llibre extraordinari de la cort de l'abat de la Real (1615).
Un fons antic documental (obres impreses abans de 1.800) format per 1.300 volums, destacant-ne els dotze incunables (obres impreses entre 1450 i 1499) digitalitzats per la Universitat de les Illes Balears, així com una col•lecció d'obres de Ramon Llull des del segle XVI fins al XVIII. La secció de l'hemeroteca formada per un fons de publicacions periòdiques balears amb un total de 300 títols, a més de la col•lecció de 5.000 goigs de les Illes Balears, Catalunya i València. Cal esmentar també el fons gràfic de gravats del segle XVII i XVIII.

La segona secció és la Biblioteca Moragues Monlau, formada per una col•lecció bibliogràfica de 5.000 volums especialitzada en temes de medicina, botànica mèdica, higiene i filosofia, que va pertànyer al polifacètic humanista Pere Felip Monlau (1808-1874) que va destacar com a científic, metge i higienista així com crític literari i diplomàtic.

El Fons religiós suposa un tercer conjunt d'obres, algunes clàssiques dels ss. XV-XVIII, de ciències eclesiàstiques, bona part de les quals encara indispensables per als estudis de dret, dret canònic, litúrgia, etc. 
Completa la col•lecció Fons Pare Francesc Bonafè, especialitzat en botànica balear, i el Fons Pare Cristòfor Veny. La importància d'aquest darrer rau a reunir una quantitat d'obres que permeten situar degudament l'arqueologia balear, en el context de les cultures mediterrànies.

La Red de Bibliotecas de Mallorca

Red de Bibliotecas

La Red de Bibliotecas de Mallorca está compuesta por 70 bibliotecas municipales y la Biblioteca de Cultura Artesana, integradas en la vida cultural de los pueblos y eje esencial para la participación ciudadana.

Estas bibliotecas tratan de satisfacer las necesidades de información, formación, cultura y ocio de todos los habitantes en todos los formatos posibles, destacando la incorporación de las nuevas tecnologías, como el uso de Internet y de soportes electrónicos. Muchas bibliotecas difunden su información y facilitan la participación de las personas usuarias con herramientas 2.0, traspasando las fronteras físicas de los propios locales.

Además, el Consell de Mallorca facilita fondos bibliográficos adaptados a las necesidades específicas de las personas usuarias de las bibliotecas. Estos fondos se complementan con las colecciones locales, esenciales para conocer la historia y la vida de los municipios. En las bibliotecas podeis encontrar información sobre la historia del municipio, ya que parte de las publicaciones locales históricas, que abarcan un período que llega hasta el siglo XIX han sido digitalizadas. También hay revistas y periódicos locales para estar siempre al día de todo lo que sucede.

Las bibliotecas tratan de mantener sus instalaciones en las mejores condiciones posibles para ofrecer servicios de calidad dentro de sus posibilidades y el Consell de Mallorca colabora mediante la convocatoria de ayudas y subvenciones.

Documentos relacionados

Enlaces relacionados

Trámites y procedimientos relacionados