Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Infomallorca Transparencia

ES

Webs oficiales

#BiblioMallorcaDesescalada

La BCA reabre las puertas con servicios restringidos y nuevo horario: de lunes a viernes de 10 a 13 h y lunes y miércoles de 17 a 19.30 h.   

#BiblioMallorcaDesdeCasa

En las redes sociales de @Bibliomallorca (Facebook, Twitter i Pinterest) encontraréis propuestas de actividades y recursos interesantes sobre libros, bibliotecas y películas en línea y de libre acceso. Seguimos incorporando novedades para haceros pasar el confinamiento de la mejor manera posible.   

El Consell de Mallorca gestiona cuatro bibliotecas depositarias de un importante patrimonio documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar del Archivo General y la Biblioteca auxiliar del Archivo del Sonido y de la Imagen. También da apoyo a la Red de Bibliotecas de Mallorca, impulsando aspectos como la formación del personal, el trabajo en red o la aplicación de las nuevas tecnologías, así como la organización de actividades de fomento de la lectura.

En la Biblioteca virtual encontraréis toda la información y servicios de las bibliotecas asociadas, así como catálogos, recursos y gestiones en línea.

¡Buena lectura!

¿Qué hacemos ?

El Consell impulsa la renovació i actualització de serveis a les biblioteques municipals amb un nou conveni amb els ajuntaments

El Consell impulsa la renovació i actualització de serveis a les biblioteques municipals amb un nou conveni amb els ajuntaments

(18/02/2019)

A dia d’avui, ja són deu els municipis que han aprovat en el seu Ple el Conveni per al desenvolupament i ordenació dels serveis bibliotecaris públics, que ha elaborat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Es tracta de Costitx, Algaida, Banyalbufar, Campanet, Esporles, Lloseta, Santa Eugènia, Son Servera, Sóller i Montuïri. Un acord que regula els serveis que presta el Consell de Mallorca a les biblioteques municipals i que vol actualitzar els serveis i dotacions d’aquestes infraestructures culturals per part dels ajuntaments.

Una de les principals mesures incloses dins el conveni és el compromís que assumeixen els ajuntaments d’elaborar un Pla director municipal del servei de biblioteca pública en un termini de dos anys. Un document que ha d’incloure tant les estratègies de millora del servei com també estratègies de gestió –tipus de serveis que s’oferiran, política de col·lecció, gestió econòmica, coordinació amb la Xarxa de Biblioteques de Mallorca...-.

 
Per elaborar aquest pla, els municipis disposaran de l’assessorament de tècnics del Consell de Mallorca i també de línies d’ajudes específiques, tal i com ha explicat avui el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, durant la signatura del conveni amb el batle de Costitx, Antoni Salas. Els ajuts serviran per executar les necessitats d'inversió que detectin aquests plans directors municipals de biblioteques.


"Amb aquest Pla director els ajuntaments faran un exercici de revisió del servei de biblioteca pública que presten i del que s'hauria de prestar", ha explicat el vicepresident Francesc Miralles, "analitzaran les necessitats que tenen: si l'espai que ocupen ha quedat obsolet, si l'han d'ampliar...i això permetrà que d'aquí dos anys tots tendrem a l'abast un full de necessitats. El Pla també ha d'incidir en la part de personal: quin perfil ha de tenir el bibliotecari, retribució i condicions laborals per mirar d'homogeneïtzar i evitar la precarització d'aquest servei cultural. Al cap i a la fi, el que feim és posar damunt la taula el debat sobre quin tipus de biblioteca pública volem als nostres pobles".


L’ajuntament també es compromet a crear els llocs de treball necessaris per a l’atenció de la biblioteca, així com complir amb el mínim d’hores setmanals d’obertura que estableixen els paràmetres bàsics: des de les 25 hores setmanals per a les biblioteques locals de municipis de 2.000 habitants a les 55 hores setmanals d’obertura al públic per a biblioteques urbanes amb un radi d’influència de 100.000 habitants.

 
Per la seva banda, el Consell de Mallorca, a través del Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca, concreta els serveis que ofereix a les biblioteques municipals com és el subministrament de novetats bibliogràfiques -a través de l'adquisició de llibres, revistes i material audiovisual-; la coordinació del préstec interbibliotecari; el manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques; formació professional adequada per al personal de la biblioteca; així com l'oferta d'activitats de foment de lectura a les biblioteques municipals.


L’aprovació d’aquest conveni permet als ajuntaments gaudir d'aquests serveis que presta el Consell de Mallorca a través de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca. Una Xarxa que ja fa més de trenta anys que funciona i de la qual formen part 70 biblioteques municipals i dues de pròpies del Consell –la Biblioteca de Cultura Artesana i la Biblioteca Lluís Alemany-. Entre totes donen servei a 105.000 usuaris i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis. Un col·lectiu al qual ara se sumarà la biblioteca de Costitx, després de la signatura d’aquest conveni.

 
El juliol de 1985 se signaven els primers convenis de col·laboració entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell de Mallorca i “ja tocava actualitzar els compromisos adquirits entre totes dues parts per posar ordre als serveis que ofereixen les biblioteques municipals i, alhora, ordenar els serveis que ofereix el Consell”, en paraules de Francesc Miralles.

 
La renovació dels convenis de biblioteques es duu a terme arran de l'aprovació del Reglament del Sistema Insular de Biblioteques de Mallorca -aprovat el passat 8 de novembre de 2018 pel Ple del Consell de Mallorca- i que proveeix d’un marc legal estable de relació entre la institució i la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca.


A la visita a la Biblioteca de Costitx, celebrada aquest migdia, han assistit el vicepresident primer, Francesc Miralles; el batle de Costitx, Antoni Salas; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la bibliotecària de Costitx, Magdalena Munar, i el secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Ramis.

¿¿¿¿¿¿¿

La Red de Bibliotecas de Mallorca

Red de Bibliotecas

La Red de Bibliotecas de Mallorca está compuesta por 70 bibliotecas municipales y la Biblioteca de Cultura Artesana, integradas en la vida cultural de los pueblos y eje esencial para la participación ciudadana.

Estas bibliotecas tratan de satisfacer las necesidades de información, formación, cultura y ocio de todos los habitantes en todos los formatos posibles, destacando la incorporación de las nuevas tecnologías, como el uso de Internet y de soportes electrónicos. Muchas bibliotecas difunden su información y facilitan la participación de las personas usuarias con herramientas 2.0, traspasando las fronteras físicas de los propios locales.

Además, el Consell de Mallorca facilita fondos bibliográficos adaptados a las necesidades específicas de las personas usuarias de las bibliotecas. Estos fondos se complementan con las colecciones locales, esenciales para conocer la historia y la vida de los municipios. En las bibliotecas podeis encontrar información sobre la historia del municipio, ya que parte de las publicaciones locales históricas, que abarcan un período que llega hasta el siglo XIX han sido digitalizadas. También hay revistas y periódicos locales para estar siempre al día de todo lo que sucede.

Las bibliotecas tratan de mantener sus instalaciones en las mejores condiciones posibles para ofrecer servicios de calidad dentro de sus posibilidades y el Consell de Mallorca colabora mediante la convocatoria de ayudas y subvenciones.

Documentos relacionados

Enlaces relacionados

Trámites y procedimientos relacionados