Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Patrimoni i Artesania perfilen accions de difusió i protecció de la tela de llengües

Patrimoni i Artesania perfilen accions de difusió i protecció de la tela de llengües

(15/10/2021)

Teixits Vicens és finalista al Premi Nacional d’Artesania amb l’aval del Consell de Mallorca

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell, Bel Busquets, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han visitat les tres fàbriques de teles de llengües operatives a Mallorca: Teixits Vicens (Pollença), Teixits Riera (Lloseta) i Teixits Bujosa (Santa Maria). Els han acompanyat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, i diferents regidors municipals. 

El recorregut per aquestes empreses i les converses amb els seus responsables s’ha fet amb l'objectiu de conèixer de primera mà la realitat de cada una d'elles. Això permetrà perfilar les actuacions que desenvoluparà el Consell per a la protecció i promoció d’aquest producte i aquesta tècnica tradicional. 

El passat juny, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística va iniciar els tràmits per declarar la tècnica del teixit de la tela de llengües com a bé d’interès cultural immaterial (BICIM). Els fabricants són custodis i transmissors d’aquesta tècnica, la conserven i amb la innovació que fan a través dels productes en reivindiquen la vigència. 

La intenció és que en un futur la tela de llengües pugui ser també Patrimoni de la Humanitat i, per aquesta escomesa, serviran els estudis i els informes que documentaran la història i l’evolució d’aquesta tècnica a l’hora de declarar-la BICIM.

Per a aquests processos, caldrà engegar actuacions de divulgació del teixit de tela de llengües. Alhora, les accions de promoció que es duguin a terme també ajudaran a fer-la més coneguda entre la ciutadania i a reduir-ne l’ús i el consum d’imitacions. 


Teixits Vicens, finalista al Premi Nacional d’Artesania

Recentment s’ha conegut que Teixits Vicens és finalista al Premi Nacional d’Artesania 2021, convocat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i organitzat per la Fundació EOI a través de Fundesarte. El Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular d’Artesania, ha avalat la candidatura de l’empresa mallorquina.

I és que, per tal de presentar la seva candidatura, les empreses artesanes necessiten un informe d’una entitat autoritzada o de la institució competent en artesania al territori, que en el cas de Mallorca és el Consell. La institució insular mostra així el seu suport al sector de l’artesania. 

El Premi Nacional d’Artesania és un reconeixement institucional del govern espanyol a les trajectòries i actuacions exemplars en el camp de l’artesania contemporània, on precisament les teles de llengües de Teixits Vicens destaquen per la utilització i preservació de la tècnica artesanal de tenyir el cotó i el lli.