Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Més d’una trentena de museus i espais culturals celebren el Dia Internacional dels Museus a Mallorca

Més d’una trentena de museus i espais culturals celebren el Dia Internacional dels Museus a Mallorca

(15/05/2019)

La Xarxa de Museus del Consell de Mallorca coordina, un any més, el programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus que se celebra el 18 de maig. Per a l’ocasió s’han organitzat jornades de portes obertes a més d’una quarentena activitats culturals, la meitat de les quals són impulsades directament des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Com a novetat, per primera vegada, es duran a terme activitats entorn de les exposicions permanents del Fons de pintura del Consell de Mallorca tant al Centre Cultural la Misericòrdia com al Museu Krekovic.

Visites guiades, tallers educatius i familiars, representacions teatrals, inauguració d’exposicions, microteatre, gimcanes juvenils i familiars, són algunes de les propostes que ofereixen els 32 espais museístics de Mallorca que enguany participen en el programa d’activitats del Dia Internacional dels Museus, amb un calendari que s’estén des del 14 al 22 de maig. Una cita que convoca des de l'any 1977 el Consell Internacional de Museus, l'ICOM, i que enguany gira entorn del lema 'Els museus com a eixos culturals: El futur de la tradició'.

25 d’aquestes activitats culturals s’organitzen directament des de l'àrea de Museus i Belles Arts del Consell de Mallorca a una desena d’espais com són el Centre Cultural la Misericòrdia, el Museu de Mallorca, el Castell de Bellver, el Museu Krekovic, el Museu del Calçat i de la Indústria a Inca, el Museu Arqueològic de Son Fornés, el Museu d’Història de Manacor, la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, la Casa Pare Ginard. Museu de la Paraula i la Casa Blai Bonet. Centre de Poesia.

Per primera vegada el Fons d’Art del Consell de Mallorca, reconegut com a Col·lecció Museogràfica per la Comissió Tècnica de Museus, s’inclou dins el programa del Dia Internacional dels Museus. Tant el Centre Cultural de la Misericòrdia com el Museu Krekovic acullen activitats complementàries entorn a les exposicions permanents. A la capella de la Misericòrdia, en el marc de l’exposició ‘Fons de pintura del Consell de Mallorca, segles XIX i XX: del realisme a la postguerra’ s’ha organitzat ‘Amb uns altres ulls’, una activitat adreçada als escolars, a càrrec de Sa Galania, per analitzar la pintura de finals del segle XIX i principis del XX a Mallorca. Serà aquest divendres, 17 de maig. Al Museu Krekovic, dins la mostra ‘Fons de pintura del Consell de Mallorca: Pintors d’adopció, realismes i transgressions’ es preveu la visita-taller ‘Paisatge sonor’ de la mà del músic i antropòleg Txema González, el 22 de maig a les 18 h.

El Museu de Mallorca celebrarà la Nit de Museus, el 17 de maig, amb la presentació de l’exposició ‘El Moble a Mallorca. Gòtic X. XII-XVI. Vida Qüotidiana’ a les 19 h i a les 20.30 h oferirà la representació teatral de l’obra ‘Apicata’. El 18 de maig, Miquela Lladó presenta al Museu de Bellver ‘Calidoscopi’, un recull de cançons populars, tradicionals i poemes d’autors mallorquins i catalans musicats.

A la part forana, el Museu del Calçat i la Indústria d’Inca aposta per un taller infantil, un espectacle músico-visual i la improvisació teatral de Diego Ingold per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El Museu Arqueològic de Son Fornés ofereix visites guiades al museu, amb un espai manipulatiu de reproduccions d’eines prehistòriques i tallers pel Laboratiu Creatiu ‘Ennigular’ per al capvespre del 18 de maig. El Museu d’Història de Manacor té previst entre el 14 i el 18 de maig cinc activitats entre espais de jocs familiars, inauguració de l’exposició ‘Contes infantils de la guerra’, l’activitat ‘Memòries líquides. Veu de les rentadores’, tallers infantils i la representació de l’obra ‘Apicata’ amb un tast romà. La Fundació Mallorca Literària a través de la Casa Pare Ginard, a Sant Joan, ofereix una programació en clau de gènere per al 17 i 18 de maig i a la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem, aposta per microteatre i projeccions per al 18 de maig.

També ofereixen activitats culturals per commemorar el Dia Internacional dels Museus la Fundació Miró Mallorca, el Museu Es Baluard, el Centre de Cultura Sa Nostra, el Museu Històric Militar de Sant Carles, el Museu Fundación Juan March, el Palau March Museu, el Palau Reial de l’Almudaina, el Caixaforum Palma, el Museu Bíblic, Can Balaguer, el Museu Sa Bassa Blanca, el Museu Monogràfic de Pol·lèntia, l’Arxiu i Museu de l’Educació de les Illes Balears, la Fundació Coll Bardolet, la Institució Pública Antoni M. Alcover, el Museu Balear de Ciències Naturals, el Museu de Pollença, la Cartoixa de Valldemossa, la Cel·la de Frédérich Chopin i George Sand, Can Prunera Museu Modernista i el Museu de la Mar de Sóller-Museu Marítim de Mallorca.

Durant la presentació del calendari d’activitats del Dia Internacional dels Museus s’ha decidit crear el hashtag #DIM19Mallorca per difondre i donar impuls a les propostes organitzades al voltant d’aquesta celebració.