Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Las Médulas, de Castella i Lleó, exposa l'experiència de gestió com a Patrimoni de la Humanitat des de fa més de 20 anys

Las Médulas, de Castella i Lleó, exposa l'experiència de gestió com a Patrimoni de la Humanitat des de fa més de 20 anys

(27/05/2021)

És la tercera de les conferències dels «Paisatges culturals» organitzada amb motiu del desè aniversari de la Declaració de Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana

El director general de Patrimoni Històric de la Junta de Castella i Lleó, Gumersindo Bueno ha estat convidat a Palma a Mallorca dins del cicle de conferències «Paisatges culturals. Del reconeixement a la gestió», amb motiu de la celebració, del desè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. Bueno ha explicat els reptes de gestió de Las Médulas, un paratge únic resultat de l'extracció fa 2.000 anys de mineral d'or per part de l'imperi romà mitjançant complexos sistemes d'explotació.
Las Médulas està situada a la regió del Bierzo (Castella i Lleó) i va ser declarada per la Unesco com a patrimoni mundial fa més de 20 anys. Els vestigis de les extraccions, units a les característiques geològiques del terreny vermelloses i al pas del temps, han conformat un paratge que anualment és visitat per milers de persones. Gestionar adequadament aquest recurs patrimonial ha suposat un repte al qual s'han enfrontat les institucions des de la Declaració, el 1997.

La vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i consellera executiva de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcías ha agraït Bueno la seva presència a Palma i les aportacions fetes pel director general de la Junta de Castella i Lleó. "L'experiència al llarg de dues dècades de Las Médules per gestionar ens serveix per afrontar els reptes de futur de la Serra de Tramuntana i poder avançar en el nostre objectiu de preservar-la, protegir-la i que tothom la pugui gaudir respectant aquest paratge únic", ha assenyalat Garcías.

El director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell, i el director general de Mobilitat i Transports de la CAIB, Jaume Mateu que fa deu anys varen estar implicats en la candidatura de patrimoni mundial de la Serra de Tramuntana, han pogut debatre amb Bueno.

Aquesta conferència es pot seguir en línia a través del canal de YouTube del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, és la tercera dins d'aquest cicle. Anteriorment hi han participat els representants de dos paisatges culturals (Salinas de Añana al País Basc i Ribeira Sacra a Galícia). Les conferències tenen per objectiu compartir experiències de gestió i de cura d'un paisatge cultural i establir paral·lelismes amb l'experiència pròpia del paisatge cultural de la serra de Tramuntana, creant així un espai de reflexió sobre les diferents etapes i circumstàncies del reconeixement, la gestió i el manteniment d'un paisatge cultural.

La darrera sessió dels cicles de conferències de Paisatges culturals estarà dedicada al palmerar d'Elx i està prevista per dia 17 de juny. Es tracta d'un oasi d'uns 240.000 exemplars enmig de la ciutat alacantina. El seu representant, Gregorio Alemany, descriurà la lluita per preservar aquest bosc d'arecàcies combinat amb el conreu d'hort, que va ser declarat patrimoni mundial l'any 2000.
A les conferències es pot participar en línia a través del canal de You Tube del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial a https://youtu.be/7bM2zvQvZA4
Més informació: www.serradetramuntana.net