Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La residència La Bonanova compleix anys estrenant nous serveis d’atenció més personalitzada

La residència La Bonanova compleix anys estrenant nous serveis d’atenció més personalitzada

(05/05/2021)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el president de l’IMAS, Javier de Juan, han participat en els actes del 39è aniversari del centre, que  ha iniciat la seva modernització habilitant 34 places  especialitzades destinades a persones usuàries d’altres plantes i a estades temporals.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i conseller de Drets Socials, Javier de Juan, han assistit avui a les activitats organitzades a la residència La Bonanova per celebrar el 39è aniversari de la posada en marxa. El centre per a gent gran compleix anys capgirant l’atenció cap a un model assistencial més individualitzat i centrat en les necessitats específiques de cada persona.  

De moment, el nou model ha començat a aplicar-se a la novena planta d’aquest centre gestionat per l’IMAS, que ha reprès l’activitat després de ser reformada. "La modernització de la planta més alta d'aquesta residència és la primera passa per transformar La Bonanova en un centre sociosanitari de referència a nivell estatal, que treballi des dels principis del model d’atenció centrada en la persona i s’organitzi amb unitats de convivència", ha expressat Cladera. "Un model que, com ha demostrat la pandèmia, ha de ser el futur organitzatiu de qualsevol centre especialitzat d’atenció a les persones majors, ja que ofereix una atenció individual de qualitat, amb un major grau d’independència i autonomia personal" ha conclòs.

Les unitats de convivència proporcionen a les persones en situació de dependència l’oportunitat de viure en espais on les seves preferències, l’autonomia i els seus drets estiguin en el centre del procés de cura. Estan formades per grups reduïts d’usuaris (entre 15 i 20), on es treballa sempre amb el mateix personal, per tal d’aconseguir una vinculació a tots els nivells, afavorint que es pugui conèixer millor cada resident i garantir que segueix amb la seva «història de vida». Es fomenta que la persona no es mogui pel centre en funció de la seva dependència, sinó que sigui a la seva llar (habitació) durant tota l’estada, i vagi rebent més suports a mesura que els necessiti. 

El conseller de Juan, que ha aprofitat per agrair “tot el personal de les residències  l’esforç fet durant aquest darrer any per protegir les persones més vulnerables”, ha explicat que “el nou model entra dins l’estratègia de canvi del model d’atenció a les persones grans, centrat el l’ampliació del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) i en l’especialització dels centres residencials per a qui necessiti un nivell de cures més elevat”

La planta nou de La Bonanova va engegar aquest model aprofitant el tancament de Sa Riera i reubicant el personal contractat pel programa «Covid» en aquest projecte. Les instal•lacions han quedat dividides en dues àrees, amb capacitat per a  fins a 17 places cadascuna. Ara mateix, una està ocupada per 16 persones usuàries procedents d’altres plantes del centre, i l’altra, amb 3 residents, ha servit per ampliar el servei d’estades temporals i millorar  la resposta a les necessitats temporals i concretes de cada persona i la seva família, a partir de la flexibilització i l’ampliació de recursos. 

En concret, es preveuen quatre tipus d’estades temporals: per respir familiar, per convalescència de la gent gran, del familiar o de la persona cuidadora i per obres al domicili de la persona gran. Amb una durada mínima d’una setmana i un màxim de dos mesos (prorrogables un mes més), aquesta unitat espera atendre en un any entre 150 i 200 estades. 

La rehabilitació de la novena planta de La Bonanova, ha dit el president de l’IMAS, “és la primera passa cap a una reforma progressiva i integral de la residència, una de les més grans de l’Estat, que tindrà continuïtat amb la reforma de la planta vuit, que es troba en procés de redacció”. La nova configuració vol fer de cada una de les plantes de la residència una zona independent i totalment equipada amb tots els serveis i personal necessaris per procurar una atenció individualitzada. 

En aquest sentit, les dues àrees de la planta nou disposen de 17 habitacions individuals, que es poden configurar en dobles en cas necessari (matrimonis, familiars, etc). Les 34 habitacions disposen d’una sortida d’oxigen i de bany accessible, de manera que s’adapten als diferents perfils i a les necessitats concretes de les persones dependents. 

A més, en cada unitat els usuaris disposen de zones comunes de menjador, banys geriàtrics, sala d’estar i una altra per rebre visites dels familiars, així com un espai destinat a fisioteràpia i teràpia ocupacional.

Vídeos

Visita residència La Bonanova