Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La nova residència Sa Riera rebrà aquest dijous els primers usuaris de la xarxa assistencial positius asimptomàtics

La nova residència Sa Riera rebrà aquest dijous els primers usuaris de la xarxa assistencial positius asimptomàtics

(28/09/2020)

La presidenta del Consell de Mallorca ha visitat avui aquest centre que acollirà residents de qualsevol dels centres residencials de gent gran de Mallorca que hagin donat positiu i serà gestionat temporalment per l’IMAS.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, juntament amb el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, han visitat avui dematí la nova residència Sa Riera, que avui mateix s’ha posat en marxa i que dijous rebrà ja les primeres persones majors que visquin a residències i hagin donat positiu en covid-19, però que no necessitin tractament hospitalari. També hi han assistit la subdirectora d’Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents del Govern, Angelica Miguélez, el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella i la directora insular d’Atenció a la dependència, Sofia Alonso. 

La residència Sa Riera és un centre per a persones majors propietat del grup Domus VI però que serà gestionat per l’IMAS mentre duri la pandèmia. L’objectiu és, així, dotar a la xarxa assistencial de Mallorca d’un nou recurs que permeti separar clarament les persones majors que pateixen el virus de les que no han donat positiu, i augmentar així els protocols de protecció de les totes residències, públiques i privades, de Mallorca.  

En aquest sentit, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha explicat que «l’obertura d’aquesta instal•lació forma part del pla de contingència que duim a terme en col•laboració amb la Conselleria de Salut per prevenir i/o frenar la presència de la covid-19 a la xarxa assistencial». Cladera ha destacat, entre d’altres mesures d’aquest pla «la realització d’un pla de cribatges massius a usuaris i personal dels centres; una  formació específica dels treballadors per millorar la seva preparació davant d’aquesta pandèmia i l’augment d’inspeccions periòdiques des del punt de vista sanitari, social i laboral per preveure situacions de mal funcionament o funcionament insuficient en aquesta conjuntura sanitària». 

En aquest sentit, el president de l’IMAS, Javier de Juan, ha explicat que «quan es produeixen els brots les nostres inspeccions es basen especialment en comprovar si les residències poden continuar duent a terme una atenció adequada a tots els residents, ja que cal tenir en compte que si hi ha molts treballadors afectats, la residència se’n pot resentir durant un temps». 

De Juan ha confirmat que des de l’IMAS s’ha obert expedient a les residències de Bell Entorn de Sóller i Sèniors d’Inca, i que hi ha una proposta de sanció administrativa a una dels centres intervenguts durant l'estat d'alarma. Pel que fa al cas d’Inca,  «s’ha decidit intervenir per evitar que el nombre de contagis vagi en augment, perquè ja sabem com evoluciona el virus i hem actuat per prevenció. Encara no podem valorar si la situació està estabilitzada i haurem de tornar cribar per assegurar-nos, però així com s’està treballant no pareix que sigui problemàtic recuperar la normalitat».

Pel que fa a la residència Sa Riera que Catalina Cladera i Javier de Juan han visitat avui dematí i que es posa en marxa aquesta setmana, compta amb un total de 156 places repartides en 105 habitacions, així com diferents zones comunes i sales de teràpia distribuïdes entre les cinc plantes del centre. En aquests moments està preparada per rebre 18 persones, les quals s’ubicaran entre la segona i la planta baixa.

Segons les necessitats del servei, l’IMAS anirà reforçant la plantilla i obrint més places, per la qual cosa treballarà en coordinació amb la Conselleria de Salut, qui és qui determinarà en cada moment quins casos positius de persones majors residents han d’ingressar a un hospital i quins casos just necessiten un tractament bàsic i poden ser derivats a aquest centre de Sa Riera. L’IMAS ha posat en marxa aquesta residència en un temps rècord per poder facilitar així a les residències de persones majors el compliment estricte dels protocols d’aïllament dels casos de covid-19.