Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La capella de la Sang que acull el Betlem de Jesús des de l'any 1843 està sent objecte d'un projecte de restauració integral coordinat pel Consell de Mallorca

La capella de la Sang que acull el Betlem de Jesús des de l'any 1843 està sent objecte d'un projecte de restauració integral coordinat pel Consell de Mallorca

(14/02/2015)

Tècnics especialitzats realitzaran aquesta setmana l'estudi de sals, humitats i policromies de la capella, seguint les fases del projecte finançat pel Ministeri de Cultura i que preveu intervenir en un patrimoni que el Consell va declarar BIC l'any 2003

Entre els propers dies 17 i 19 de febrer, està previst que l'empresa especialitzada Geoartec Technical Solutions, de Saragossa, realitzi l’estudi de sals, humitats i policromies de la capella del Betlem de Jesús. Aquesta actuació forma part dels estudis previs programats i coordinats pel Consell de Mallorca per dur a terme la restauració integral del conjunt de la capella on s’ubica la cova del Betlem. Precisament, el passat divendres, el secretari tècnic de Presidència del Consell, Miguel Barceló, el rector de la Sang, Lluc Riera, i la coordinadora tècnica del projecte, Catalina Andreu, es reuniren per acordar les següents fases d’aquesta intervenció.

La realització d’aquest projecte és fonamental per diagnosticar l’estat actual dels murs de la capella. La intervenció té com a objectiu conèixer la distribució de sals i humitats i la caracterització dels pigments dels murs. La metodologia de treball contempla tres aspectes bàsics: la cartografia de sals i humitats, la termografia d’infrarojos i l’estratigrafia de policromies. Amb aquesta actuació se dóna continuïtat als estudis preliminars iniciats pel Consell de Mallorca durant l’any 2014, consistents en la realització de cales i presa de mostres als murs i a la volta de la capella.

En relació al conjunt escultòric tallat en fusta i conformat per la cova i les figures del naixement, s’han pres mostres estratigràfiques. Igualment, s’han dut a terme les proves de diagnosi mitjançant raigs X de les figures exemptes del Betlem.

Complementàriament, s’ha documentat fotogràficament l’estat actual del conjunt de la capella i s’està fent un acurat seguiment gràfic de totes les intervencions preliminars. Aquesta tasca se veurà completada, al llarg del present any, amb la realització de la  cartografia tridimensional de la capella, la cova i les figures. Mitjançant la documentació d’aquest conjunt a través de làser escàner 3D, s’obtindrà una imatge virtual completa i d’alta definició que serà una de les eines fonamentals per programar i documentar totes les fases de la restauració.

El Betlem de Jesús es troba ubicat a la primera capella, entrant a mà esquerra, de l’església de la Sang, lloc que ocupa des de que hi fou traslladat l’any 1843, provinent de l’exclaustrat convent de Jesús, als extramurs de Palma. Estam parlant d’un bé cultural de primer ordre, ja què és el betlem fixo, amb ús i devoció permanents i ininterromputs, més antic de l’àmbit cristià. Les figures més antigues daten, aproximadament, de l'any 1480. No debades, és el model de tota la betlemísitca mallorquina posterior, i fou declarat Bé d’Interès Cultural pel Consell de Mallorca l’any 2003.

La restauració del conjunt escultòric del Betlem pròpiament dit serà possible gràcies a la col·laboració de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya, depenent del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, institució que se farà càrrec de la redacció del projecte i de la seva execució.