Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Els Bombers de Mallorca tornen al nivell d’activitat prepandèmia

Els Bombers de Mallorca tornen al nivell d’activitat prepandèmia

(14/03/2022)

La Direcció Insular d’Emergències presenta la Memòria d’actuació dels Bombers de 2021, any en què es torna a xifres de 2019 i on s’incrementen de forma destacada les accions preventives.

El nombre d’intervencions del Servei de Bombers de Mallorca al 2021 va tornar als nivells prepandèmics. Els Bombers van fer 5.743 actuacions durant l’any passat, 705 serveis més que l’any 2020 (5.038), any en què la covid-19, les restriccions de mobilitat i els confinaments varen tenir el reflex en la disminució de la sinistralitat. El nombre d’intervencions de l’any passat és semblant al de 2019 (5.754).

Cal destacar que el 2021 els Bombers de Mallorca van incrementar les accions de prevenció, fins a 915, un 43 % més que l’any 2020 i un 41 % més que el 2019. Des de la Direcció Insular d’Emergències existeix el compromís i la resolució ferma d’impulsar actuacions preventives i de promoció de l’autoprotecció, perquè són la millor via per reduir la sinistralitat. Entre aquestes accions, ha augmentat de forma destacada la formació i l’entrenament de la plantilla dels Bombers.

El que s’ha reduït és el nombre d’incendis. Si els comparam amb les dades de 2019 —no són comparables amb les de 2020 per la reducció de sinistres a causa de la pandèmia—, els incendis han disminuït un 15 %; 1.890 l’any 2021, mentre que el 2019 foren 2.229. Tot i això, els incendis en habitatges han incrementat, 452 el 2021 comparats amb els 380 de 2019, un 19 % més. Les assistències tècniques també han crescut lleugerament, 1.908 sortides, mentre que les xifres dels rescats són semblants als altres anys, amb 1.030 intervencions.

El que també ha augmentat és la població de dret, la ciutadania que els Bombers de Mallorca atén, ara hi ha 3.594 persones més, un total de 493.178. Aquesta és una tendència en els darrers anys, des de 2016 la població de dret ha crescut en 34.697 persones, i això que no es té en compte la població flotant.

Aquestes són dades de la Memòria d’actuació dels Bombers de Mallorca al 2021, que han presentat avui dematí el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, juntament amb el director insular d’Emergències, Pedro Orfila, i el cap de Servei dels Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria.

El conseller ha volgut destacar que «seguim reforçant el Servei de Bombers de Mallorca, ampliant i consolidant la plantilla amb la convocatòria, que ja es troba en el tram final, de les majors oposicions dels darrers 15 anys, que aportaran 32 dues noves places. També invertim en infraestructures noves i en equipament millors, com són la reforma integral del parc de Manacor, el nou parc de Santanyí i la reagrupació del Servei en la futura prefectura de Marratxí, així com la modernització continuada del parc mòbil que incorpora per al present 2022 vehicles més eficients i tecnològics».

Una altra dada a destacar és que els Bombers de Mallorca han mantingut el temps mitjà de resposta en els avisos d’incendi, que es va reduir l’any passat, i que és de 12 minuts i 56 segons, des de la sortida del parc. Arribar al sinistre al més aviat possible és essencial per facilitar les tasques d’extinció i reduir els possibles danys ocasionats.

Projectes per a 2022

El Departament d’Hisenda i Funció Pública segueix demostrant el seu compromís amb un servei essencial com és el que ofereixen els bombers i les bomberes de Mallorca. Ja està en el procés final la convocatòria d’oposicions per cobrir 32 places fixes, el nombre més elevat de places al cos de bombers dels darrers 15 anys, que permetrà consolidar la plantilla.

A més, s’està donant un impuls amb més i millors infraestructures per al Servei dels Bombers de Mallorca, com és la reforma integral del parc de bombers de Manacor, que es va presentar recentment. També se segueix fent feina per construir el nou parc de bombers de Santanyí, el novè dels bombers; així com en el projecte de reagrupació de tota la prefectura del Servei de Bombers a una seu nova a Marratxí.