Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell inverteix 1,1 milions d’euros en la compra de vehicles elèctrics i en actuacions d’estalvi energètic per als ajuntaments

El Consell inverteix 1,1 milions d’euros en la compra de vehicles elèctrics i en actuacions d’estalvi energètic per als ajuntaments

(22/08/2018)

Amb aquesta iniciativa el Departament de Desenvolupament Local vol continuar lluitant i conscienciant als consistoris, i a la ciutadania de Mallorca, de la seva implicació contra els efectes del canvi climàtic

El Consell de Mallorca ha donat llum verda a la convocatòria de subvencions 2018- 2019 a favor de tots els ajuntaments i entitats locals menors de Mallorca, excepte Palma, per tal de dur a terme actuacions d'estalvi i eficiència energètica, i també per a l'adquisició de vehicles 100% elèctrics. Aquesta nova línia d'ajudes té una dotació econòmica d'1,1 milions d'euros.

En aquest sentit, cada ajuntament de l'illa disposarà de fins a 20.754,00 euros per tal d'adquirir vehicles 100% elèctrics per a la prestació de serveis de competència municipal, així com per tal d'impulsar qualsevol actuació d'estalvi energètic a les dependències municipals. Amb aquesta iniciativa, la qual se suma a altres ja impulsades per part del Departament de Desenvolupament Local, es vol continuar lluitant i conscienciant als ajuntaments, i a la ciutadania de Mallorca, de la seva implicació contra els efectes del canvi climàtic.

El conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, ha afirmat que "amb aquesta subvenció el que es pretén és seguir amb la línia que ha iniciat el Departament de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca de promoure i donar suport als ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes".

Concretament, les actuacions que podran dur a terme els consistoris són les següents:

- Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions de l'enllumenat o il·luminació exterior. La finalitat de l'actuació és incentivar i promoure la realització d'actuacions en l'enllumenat exterior, il·luminació de fonts, façanes d'edificis i monuments, així com els semàfors, per a la seva renovació amb criteris de disminució de la contaminació atmosfèrica que redueixin les emissions de diòxid de carboni.

Les actuacions proposades hauran de reduir les emissions de CO₂ en, almenys, un 30% respecte a la situació actual. El percentatge destinat a obra civil no podrà superar el 50% de l'actuació.

- Inversions de millora en els sistemes de proveïment d'aigua potable i bombament d'aigües residuals per equips i instal·lacions que utilitzin tecnologia d'alta eficiència o la millor tecnologia disponible. Les actuacions energètiques considerades dins d'aquesta mesura seran aquelles que aconsegueixin una reducció anual mínima del 10% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en el seu funcionament mitjançant inversions en substitució o millora de rendiment d'equips i instal·lacions en sistemes de proveïment públic d'aigua potable.

Seran subvencionables tant la substitució d'equips de procés com la dels equips auxiliars, així com la millora del rendiment dels equips existents: variadors de freqüència en motors, incorporació de motors d'alta eficiència energètica, etc.

- Millora dels processos per tal d'obtenir un ús racional i eficient dels sistemes de proveïment d'energia i aigua potable, mitjançant la implantació de mesures de comptabilització, monitoratge, telecontrol i tele gestió del consum d'energia i/o aigua en equips.

La finalitat d'aquesta actuació és facilitar l'adquisició i posada en funcionament de sistemes de mesura, monitoratge, telecontrol i tele gestió per a un ús racional i eficient de l'energia i de l'aigua que permeti conèixer i gestionar els paràmetres d'instal·lacions, equipaments o processos, així com de l'ús racional i eficient de les instal·lacions de subministrament d'aigua potable municipal.

- Adquisició de vehicles 100% elèctrics per a la prestació de serveis de competència municipal.

- Combinació dels diferents tipus de mesura, sempre que compleixi individualment els criteris per a cada un dels tipus de mesura indicats.

Aquestes accions es podran incloure dins de les activitats proposades als diferents Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), emmarcat dins la iniciativa europea de Pacte de Batles i Batlesses de Mallorca, de la qual el Consell de Mallorca n'és Coordinador Territorial.

El termini d'execució per acabar les actuacions serà fins al dia 30 de setembre de 2019 i per a la justificació de les despeses, al Consell, els ajuntaments tenen fins a dia 31 d'octubre de 2019. La presentació de les sol·licituds és de dos mesos des de la data de publicació.