Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca rep el suport de PIMECO per abaratir els productes de proximitat

El Consell de Mallorca rep el suport de PIMECO per abaratir els productes de proximitat

(09/05/2022)

La vicepresidenta Ribot: «'Tanca el cercle' és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible».

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit avui amb Toni Fuster, president de l’Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), per exposar-li els eixos principals del projecte 'Tanca el cercle', un pla estratègic per abaratir la cistella dels productes locals de Mallorca, apostar per la sobirania alimentària i potenciar el consum de productes quilòmetre zero. A la reunió també hi ham assistit Juan Carrasco, director insular de Residus, i Aina Lluïsa Moyà, presidenta del Mercat Municipal de Palma.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca continua fent la roda de presentació del projecte 'Tanca el cercle' a tots els sectors que hi estan implicats. Aquest projecte preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx. Valorat en prop de 200 milions d’euros, 'Tanca el cercle' té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i es presentarà als fons europeus Next Generation.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i, en aquest sentit, 'Tanca el cercle' és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. Necessitam aconseguir la sobirania alimentària del sector agrícola [...], la qual es pot assolir amb productes que volen ser sostenibles, locals o de proximitat, de petites empreses productores», ha afegit Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb la finalitat de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, el compost nou que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. 'Tanca el cercle' és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una mesura important per lluitar contra l’emergència climàtica. Hem de reduir les emissions i deixar de dependre d’importacions cada vegada més cares».

Per la seva banda, Toni Fuster, president de PIMECO, ha valorat molt positivament la reunió i el projecte 'Tanca el cercle' que considera «molt interessant i una molt bona iniciativa a la qual donem suport. Amb el projecte 'Tanca el cercle' aconseguim que els costos de producció siguin molt més barats i això pugui repercutir en el preu final dels productes locals. Esperam que sigui un èxit per a tothom, perquè pot repercutir en el preu final del consumidor i, sobretot, fomentar el producte local».

«Des de PIMECO proposam que el compost que comprin els productors i venedors tengui un segell distintiu, perquè la gent pugui veure que és un producte fet amb compost local i, per tant, és un producte local, és a dir 100 % economia circular, que és el que creim que s’ha de fer i fomentam», ha afegit el president de l’Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca.

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència. El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte, per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca.

Planta de compostatge de Llucmajor

El Ple del Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini de posada en marxa de la planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.