Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca presenta un llibre sobre les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca

El Consell de Mallorca presenta un llibre sobre les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca

(14/10/2021)

Aurora Ribot: «La tradició s’ha fet servir per regenerar l’economia i fomentar el desenvolupament sostenible.»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, han presentat el llibre Les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca al Club Nàutic de Cala Gamba.

El llibre cerca conscienciar de la importància de les tradicions pesqueres com a part essencial de la història de les poblacions costaneres d’Europa. Neix com a una iniciativa dins el projecte europeu «CHERISH» del programa «Interreg Europe», de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

En vuitanta pàgines, la publicació descriu les barques i la pesca tradicionals. També parla de la feina dels mestres d’aixa de Mallorca. Així mateix, el llibret també fa un repàs per les tipologies de barca artesana tradicional: la pastera, el gussi, el bot, el llaüt i la barca de bou. En la part final, es pot trobar un glossari.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha insistit que «gràcies al projecte “Cherish”, hem pogut conèixer molts exemples d’arreu d’Europa en els quals la tradició s’ha fet servir per regenerar l’economia i fomentar el desenvolupament sostenible».

«Hem de ser conscients de la riquesa que tenim entre mans i comprendre que no són només peces de museu, sinó una finestra d’oportunitat per pensar un millor model per al futur», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha explicat que «aquest llibre és una meravellosa tasca de recopilació que ens servirà no només per conèixer el que tenim, sinó per ser conscients del que hem de salvar en el futur».
A la presentació d’avui també hi han assistit el coordinador de la Unitat de Patrimoni Marítim i autor del llibre, Bernat Oliver, i la presidenta del Club Nàutic de Cala Gamba, Susana Zanoguera.

Les persones interessades en el llibre Les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca poden recollir-ne un exemplar gratuït a la recepció de la Llar de la Joventut, al carrer del General Riera, 111, en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 hores.  

Projecte europeu «CHERISH»

El projecte «CHERISH Interreg Europe» promou iniciatives de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Les comunitats pesqueres de la UE comparteixen els mateixos canvis provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea.

«CHERISH» pretén millorar les polítiques de desenvolupament regional amb la protecció i promoció del patrimoni cultural lligat a les comunitats pesqueres per augmentar així l’atracció que aquestes regions poden exercir sobre empreses, ciutadania i turistes.

Més informació: https://www.interregeurope.eu/cherish/