Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca implica els homes en la lluita contra la violència de gènere

El Consell de Mallorca implica els homes en la lluita contra la violència de gènere

(31/10/2018)

La campanya «25 homes que donen la cara contra la violència masclista» amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones té com a interlocutors principals els homes. Una campanya que la Direcció Insular d’Igualtat activarà demà, 1 de novembre, i que serà present durant els vint-i-cinc dies a les xarxes socials i al Servei Ferroviari de Mallorca gràcies al conveni firmat amb l’SFM i també als quaranta-sis ajuntaments adherits a l’Estratègia local per la igualtat de Mallorca.

Per poder desenvolupar la campanya, s’ha comptat amb la participació de vint-i-cinc homes que han estat disposats a donar el seu testimoni sobre diversos aspectes que ells creuen que, com a homes, han hagut de canviar de la seva forma de veure i d’actuar. Un canvi que ells han decidit fer a través de l’experiència laboral i vital, la sensibilitat i saber escoltar les demandes de les dones que els envolten. Un camí que és real i factible, de la qual cosa ells són un exemple. Un total de vint-i-cinc vídeos testimonials que sortiran a llum un a un des de l’1 de novembre fins al 25 i que es podran veure a les televisions dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (tren i metro) i també a fotografies a les marquesines de les parades. Aquesta campanya també es difondrà mitjançant les xarxes socials del Consell de Mallorca i dels quaranta-sis ajuntaments adherits a l’Estratègia local per la igualtat de Mallorca utilitzant el #25NmasclismeNo.

"Volem promoure una masculinitat no agressora i implicar als homes en la lluita contra la violència de gènere amb exemples positius, per aquest motiu la campanya compta amb el testimoni de 25 homes de diverses edats, professions i orígens que tenen clar que el camí per erradicar la violència de gènere passa forçosament per la seva implicació en la lluita per una societat més igualitària. Tant de bo no fos necessari fer una campanya pel 25N, però avui dia de moment encara ho és i per aquest motiu el Consell de Mallorca presenta una campanya forta que esperem que arribi a tota l'illa." Un missatge que el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado ha volgut deixar clar durant la presentació de la campanya "25 homes que donen la cara contra la violència masclista" amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. També l'han acompanyat la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón i representants dels participants en la campanya.

Nina Parrón ha fet un repàs històric del moviment d'homes en lluita contra el patriarcat que es va iniciar el 1970. "Des del 2006 les institucions tenim l'obligació de treballar amb els homes per lluitar contra la violència. Avui estem amb 25 homes que ja han reflexionat com els afecta el patriarcat i s'han adonat que no sols volen acompanyar a les dones a les manifestacions sinó que es veuen amb el deure de donar la cara i sabem que en som molts més".

Miquel, un dels testimonis ha parlat en nom dels seus companys "Som una petita mostra de molts homes que estan farts de no donar una passa endavant per canviar un problema que creem els homes i que pateixen les dones. Considerem que ja era hora que es visibilitzàs a Mallorca altres maneres de fer que tenim els homes per viure en una societat més igualitària."

També s’ha creat una exposició «Homes donant la cara», que serà itinerant durant tot l’any amb les fotos dels vint-i-cinc homes amb el seu testimoni i que s’ha oferit a tots els ajuntaments i que s’inaugurarà el 15 de novembre a la biblioteca de Sóller. A més a més, s’han distribuït xapes amb el lema perquè els homes la puguin dur tot el mes de novembre.

Per als més joves es faran tres tallers de Masculinitats en positiu per a al·lots de 12 a 17 anys a través dels casals de joves, gràcies a la col·laboració amb la Direcció Insular de Joventut.

Així mateix, complementaran la campanya una sèrie d’accions coordinades amb els ajuntaments que es penjaran en els webs amb totes les activitats que es faran per al 25N a tots els municipis de Mallorca.

- Penjada d’una banderola a la façana dels edificis del Consell de Mallorca i dels ajuntaments. Un acte que tindrà lloc el 19 de novembre fins al mateix 25. El mateix dia s’inaugurarà l’exposició de tres pintures d’Ada Martínez, supervivent de la violència masclista, en què mostra el seu procés de superació com a víctima. Serà a l’entrada de la seu del Consell de Mallorca.

 

- Tres sessions a Alaró, Porreres i ses Salines de l’espectacle Crits de resistència; una recopilació històrica de poemes i cançons en què es reflecteix la resistència de les dones en diverses èpoques.

 

- Tallers i conferències a través de l’Escola Genèrica durant tot el mes de novembre als diversos municipis.

 

- Proposta als ajuntaments de revisió del protocol de dol en cas d’assassinat masclista i assessorament per als que no en tenien.

 

- Lectura de la declaració institucional que el Consell de Mallorca aprovarà en el Ple de l’11 de novembre i que s’utilitzarà com a manifest per al 25 per tots els ajuntaments que ho desitgin.

 

 

 

Frases dels cartells

 

«Mateixa feina, mateix sou. Les dones han de poder decidir on volen estar i què volen fer,» Julián, psicòleg

 

«Les relacions no igualitàries són la base de la violència, trenca-les! Fes-te responsable i protagonista de la criança i de les cures.» Miquel, terapeuta familiar

 

«Posar barreres al dret de les dones a interrompre un embaràs o ajudar de manera deficient a les víctimes d’agressions sexuals, és una forma de violència masclista.» Miguel, ginecòleg

 

«Compartir continguts masclistes per whatsapp genera violència contra les dones. Mostrar-hi desacord i rompre’n la cadena és la nostra responsabilitat.» Manu, dinamitzador sociocultural

 

«Hi ha gent que dona molta importància a casos de suposades denúncies falses. Però, dels maltractadors se’n parla poc i tard.» Miquel, tècnic d’integració social

 

«Onze homes poden guanyar un partit i il·lusionar milions de persones, mils d’homes als carrers i acompanyant la causa feminista poden canviar la societat i vèncer les desigualtats. Pren partit, a què esperes?» Víctor, dinamitzador sociocultural.