Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell cessarà l’activitat de la planta de compostatge d’Ariany aquest estiu

El Consell cessarà l’activitat de la planta de compostatge d’Ariany aquest estiu

(13/02/2019)

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, el batle de Maria de la Salut,  Guillem Jordà, i representants dels veïns i veïnes d’Ariany i Maria de la Salut, han visitat les instal·lacions de  la fase II de la planta de metanització que es té previst comenci les proves tècniques en les properes setmanes, que entri en funcionament en proves al mes d’abril perquè abans de l’estiu estigui a ple rendiment. La seva posada en marxa de manera definitiva està prevista per abans d’aquest estiu. Aquest fet permetrà suspendre l’activitat a la planta de compostatge d’Ariany, ja que els llots es derivaran a la nova instal·lació.

 

El president Ensenyat ha destacat que d’aquesta manera “es dóna resposta a una promesa d’aquest equip de govern amb els pobles de Maria i d’Ariany, que no era ni més ni pus que tancar aquesta planta obsoleta i que ha provocat durant més d’una dècada queixes i molèsties als veïns i veïnes”.

 

Per altra banda, la consellera Espeja que “aquesta instal·lació a més de resposta a una demanda històrica dels veïns i veïnes permetrà millorar la gestió de residus de Mallorca, fomentar la recollida de la fracció orgànica i obtenir un compost de major qualitat ja que es separaran els fluxos de llocs i matèria orgànica”.

 

La planta de metanització és una instal·lació de tractament biològic que rep i gestiona fangs de depuradora i fracció orgànica procedent de la recollida selectiva així com fracció vegetal i fustes no tractades que s’utilitzen com a estructurant. L’objectiu final d’aquesta fase II és donar el millor tractament a la fracció orgànica dels residus domèstics i comercials, així com als fangs de depuradora.

 

Concretament, la fase II consisteix en una nova línia de digestió anaeròbica i valorització del biogàs obtingut, amb la construcció d’un nou digestor, una nova centrifuga i la instal·lació d’un nou motor de biogàs que generarà energia elèctrica. A més, es milloraran les zones de recepció de residus i de pre-tractament. És a dir, amb aquestes dues fases es separen millor els fluxos de tipologies de tractament, el que permetrà fer compost només de matèria orgànica i de gran qualitat. Actualment només es disposa de compost a base de llots i mixta.

 

També permetrà millorar la gestió global de la matèria orgànica, disposant de capacitat suficient per disminuir els temps d’emmagatzament abans de tractament, garantint els temps de procés i poder obtenir un compost de qualitat.

 

Amb les dues fases d’aquesta planta en actiu la capacitat de tractament passarà de 32.000 tones/any a 63.000 tones/any.