Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell celebra un Ple extraordinari per aprovar el pressupost per al 2020

El Consell celebra un Ple extraordinari per aprovar el pressupost per al 2020

(24/11/2019)

És la passa inicial per ratificar els comptes de la institució insular, que són de 464,8 milions d’euros.

El Consell de Mallorca celebrarà aquest dilluns un Ple extraordinari d’aprovació inicial del pressupost per al 2020, la primera passa per ratificar els comptes nous. El pressupost presentat per la institució insular és de 468.854.490,14 €, el primer de la legislatura, i demostra l’impuls nou que l’equip de govern vol donar al Consell per aprofundir en les polítiques progressistes per a Mallorca marcades pels acords de Raixa. Uns comptes centrats en la triple sostenibilitat: ambiental, social i econòmica com a fórmula de futur.

El pressupost per al 2020 del Consell de Mallorca consolida totes les polítiques executades durant la legislatura passada, amb les qüestions socials i la igualtat al capdavant, i el municipalisme com a eix transversal de totes les polítiques. 

 

Principals despeses i inversions

El pressupost per al 2020, en paraules de la presidenta Catalina Cladera, «fa avançar Mallorca, perquè compta amb mesures definides a favor dels municipis, de la cultura i del patrimoni. També té en compte la protecció del medi ambient i l’ordenament del territori, a més d’impulsar la inversió per reforçar els sectors productius i la promoció turística de l’illa».

Els comptes de 2020 incrementen novament la despesa social. El pressupost del Departament de Drets Socials suposa un 43,40 % del total de la institució. Per a l’exercici de 2020, es preveu augmentar el nombre de places residencials i assistencials per a la gent gran, amb la construcció de la residència de Son Martorell a Palma i la contribució econòmica en la darrera fase de la construcció de la residència de Marratxí.

Des de Mobilitat i Infraestructures es vol fer un gir de 180 graus en la gestió dels projectes d’obra i de conservació de les carreteres, i evitar macroprojectes nous amb impacte sobre el territori. En canvi, se centrarà en actuacions a la xarxa secundària, en la millora dels accessos i en la mobilitat sostenible entre municipis així com l’accés a aquests darrers.

El Consell també, amb aquests comptes, impulsa la igualtat i la lluita contra les violències masclistes, amb la creació de partides per a serveis específics, tant en igualtat com en drets LGTBI. També hi ha un augment significatiu en Modernització, destinat al projecte «Smart Mallorca» i a serveis de digitalització.

Destaquen les inversions en Sostenibilitat i Medi Ambient per tancar el cercle de l’economia circular en la gestió dels residus i augmentar la sostenibilitat en els refugis, a més d’assumir la gestió de Raixa i incloure partides per a conservació i manteniment de camins.

A Cultura, Patrimoni i Política Lingüística el pressupost nou permet un impuls al patrimoni arqueològic, amb ajudes noves, i s’incrementen també les partides per a activitats culturals a ajuntaments i entitats, a més d’incorporar el Pla de Foment de la Lectura i impulsar categories noves dels Premis Mallorca de Creació Literària.

Pel que fa al Departament de Turisme i Esports, la partida més destacada és la que gestionarà la Fundació Mallorca Turisme, destinada a la promoció turística de la marca Mallorca. Així mateix, cal destacar l’aposta del Consell per la promoció turística en l’àmbit municipal, ja que es desenvoluparà una xarxa d’oficines d’informació turística de Mallorca a tots els municipis. La Direcció Insular d’Esports continuarà treballant per fomentar l’esport i els hàbits saludables entre els infants i el jovent de Mallorca, a més d’existir una partida per millorar les infraestructures del poliesportiu de Sant Ferran.

La millora dels serveis i de les infraestructures dels municipis de l’illa, amb la col•laboració dels ajuntaments, serà l’objectiu principal de les partides del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. També es promourà el producte local i artesà de Mallorca, i s’incidirà en el desenvolupament de l’economia local, a més de subvencionar inversions en obres i serveis municipals (antic Pla d’Obres i Serveis).

Les partides principals d’aquests comptes per al Departament d’Hisenda i Funció Pública se centren en la previsió de regularització de manera progressiva de la situació dels Bombers de Mallorca i en la inversió en material i vehicles del cos de bombers. A més, s’invertirà en obres de rehabilitació als edificis de la Misericòrdia i de la Llar de Joventut i en una millora salarial del personal de la institució.

El Departament de Territori seguirà donant pes i força a l’Agència de Defensa del Territori i s’hi incrementarà l’aportació en aquest pressupost. També es preveu executar un projecte d’intervenció paisatgística al voltant del torrent Gros, finançat amb l’impost de turisme sostenible. 

 

Calendari

Si aquest dilluns s’aprova inicialment el pressupost, superades les esmenes a la totalitat que presenten els grups de l’oposició, el text romandrà durant quinze dies hàbils en exposició pública. El divendres 20 de desembre se celebrarà una comissió informativa extraordinària i urgent per estudiar les al•legacions presentades i es farà una proposta d’aprovació definitiva, que s’hauria d’aprovar el dilluns 23 de desembre en el Ple extraordinari i urgent d’aprovació definitiva del pressupost.