Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell activa un paquet extraordinari d'ajuts directes al sector cultural

El Consell activa un paquet extraordinari d'ajuts directes al sector cultural

(12/03/2021)

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han anunciat avui que la setmana que ve ja es podran sol•licitar les primeres ajudes extraordinàries per al sector cultural que té previst convocar el Consell en les pròximes setmanes. La primera convocatòria, dotada amb 400.000 euros i ampliable a 500.000, es publicarà previsiblement en el BOIB dimarts i, pròximament, se’n convocarà una segona, en aquest cas, per a sales d’exhibició en directe, dotada amb 250.000 euros.

Està previst que, a partir de dimecres que ve, les empreses, autònoms i entitats del sector cultural de Mallorca puguin sol•licitar les ajudes extraordinàries del Consell per pal•liar els efectes de la pandèmia, que oscil•laran entre els 1.000 i els 6.000 euros, en funció del nombre de treballadors. El termini de sol•licituds acaba el 15 d’abril.

Durant la roda de premsa, Cladera ha considerat que «la normalitat al món de la cultura arribarà quan es pugui programar, produir, crear i organitzar com ho fèiem abans de la pandèmia, però, mentrestant, hem de seguir ajudant el sector a superar el cop que ha suposat la pandèmia. El sector econòmic de la cultura ha estat especialment afectat i, per això, afegim més recursos en forma d’ajuts directes, tant per pal•liar els efectes de les mesures per frenar els contagis com per impulsar la reactivació».

En la mateixa línia, la vicepresidenta Busquets ha recordat que «el Consell ha estat i estarà devora el sector cultural per molts de motius: perquè és un sector econòmic que sosté moltes famílies i perquè crec que tenim el deure d’impulsar polítiques amb l’objectiu de garantir l’accés de tota la ciutadania a la cultura, perquè l’entenem com un dret que, a més, contribueix a una societat més cohesionada, lliure i rica».

La primera convocatòria d’ajuts al sector cultural que publicarà el Consell i de la qual s’ha informat avui, va destinada a empreses, autònoms i associacions de l’àmbit cultural de Mallorca. L’import de les ajudes és d’entre 1.000 i 6.000 euros per a cada empresa i el barem es fa en funció del nombre de treballadors.

D’aquesta manera, empreses, autònoms o associacions amb un treballador rebran 1.000 euros per beneficiari i s’entén que compleix aquest requisit un autònom sense cap treballador. Per a empreses, autònoms o associacions que tenguin fins a 4 treballadors, l’ajut és de 2.000 euros. Per a les empreses, autònoms o associacions que tenen entre 5 i 10 treballadors serà de 4.000 euros i, en el cas de tenir més de 10 treballadors, la quantitat de l’ajut és de 6.000 euros per beneficiari.

Amb la voluntat d’agilitar els tràmits i que els doblers arribin al sector com més aviat millor, el lloc per presentar la sol•licitud és la Seu Electrònica de la Fundació Mallorca Turisme i tota la informació estarà disponible en el web www.ajutsmallorca.com, a través del qual també es pot emplenar i presentar la sol•licitud.

Pel que fa a la concessió dels ajuts, també s’ha triat la fórmula més àgil possible i es farà per concurrència no competitiva, per ordre d’entrada en el registre electrònic de la Fundació Mallorca Turisme, sempre que l’expedient sigui correcte i s’aportin els documents preceptius, fins a exhaurir el total del crèdit assignat per a la convocatòria.

La liquidació i el pagament de les ajudes es farà quan s’hagi comprovat que es compleixen els requisits amb la documentació que s’ha presentat amb la sol•licitud.

La presidenta Cladera ha recordat que aquestes ajudes extraordinàries per al sector econòmic de la cultura s’afegeixen a les quatre línies d’ajuts directes incloses en el pla de xoc del Consell a Mallorca, que, de moment, ha mobilitzat 25,5 milions d’euros en ajuts directes, 11 dels quals ja s’han abonat.

Així mateix, aquests ajuts se sumen a les subvencions ordinàries que la Direcció Insular de Cultura convoca anualment per a empreses, entitats i ajuntaments, que redunden en creació, programació i contractacions d’espectacles, i que enguany ascendeixen a 3.670.000 euros.

 

Beneficiaris dels ajuts:

Edició de fonogrames
Edició de llibres
Comerç a l’engròs d’obres d’art
Galeries d’art
Comerç a l’engròs de llibres, diaris i revistes
Comerç al detall de llibres, diaris i revistes
Producció de pel•lícules
Doblatge, muntatge de pel•lícules
Decoracions escèniques de pel•lícules
Espectacles a sales i locals
Espectacles a l’aire lliure
Espectacles fora d’establiment
Empreses d’espectacles
Biblioteques i museus
Altres serveis culturals
Doctors i llicenciats en política, socials i lletres (arqueòlegs)
Pintors, escultors, ceramistes, artesans
Restauradors d’obres d’art
Directors de cine i teatre
Ajudants de direcció
Actors de cine i teatre
Extres especialistes, dobles, comparses
Operadors de càmera (cine, TV, vídeo)
Humoristes
Apuntadors i regidors
Artistes de circ
Activitats cine, teatre i circ
Directors coreogràfics
Ballarins
Altres activitats de ball
Mestres i directors de música
Intèrprets d’instruments musicals
Cantants
Altres activitats relacionades amb la música