Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El batle Emili Darder i el president de la Diputació Jaume Garcies Obrador ja tenen una Pedra de la memòria

El batle Emili Darder i el president de la Diputació Jaume Garcies Obrador ja tenen una Pedra de la memòria

(18/12/2018)

Després de quatre dies recorrent diferents pobles de Mallorca, l’artista i creador del projecte Stolpesteine, Gunter Demnig ha instal·lat les dues darreres “Pedres de la memòria” en homenatge al batle republicà Emili Darder i al president de la Diputació Jaume Garcies Obrador; ambdós assassinats per feixistes el 1936. Una iniciativa de l’Associació de Memòria de Mallorca i del Consell de Mallorca.

Durant aquests dies s’han instal·lat 19 pedres en memòria de batles i batles pedanis i un president de la Diputació, víctimes del franquisme. Dies d’emocions intenses, sentiments a flor de pell i necessitat de recordar i recuperar la memòria d’una de les èpoques més fosques de l’estat Espanyol. Familiars propers i llunyans no s’han volgut perdre l’homenatge que s’ha fet davant dels ajuntaments que un dia dirigiren o davant de les cases que un dia habitaren. El departament de Participació Ciutadana i Presidència, dirigit per Jesús Jurado, ha repartit aquestes Pedres de la memòria per quinze municipis: Porreres, Inca, Pollença, Sóller, Esporles, Manacor, Costitx, Alaró, Mancor, Montuïri, Consell, Sant Llorenç, Algaida i Palma. Recordar que les Pedres de la memòria es una iniciativa pionera en tot l'estat.

I avui, després de retre homenatge a Manacor i Sant Llorenç, la comitiva ha finalitzat a la plaça de Cort, on l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca han celebrat junts un acte per la col·locació de les dues darreres “Pedres de la memòria” en homenatge al batle republicà Emili Darder i al president de la Diputació Jaume Garcies Obrador; ambdós assassinats per feixistes el 1936. 
El president del Consell, Miquel Ensenyat, acompanyat per l’equip de govern ha volgut dedicar unes paraules a la ciutadania i sobretot d’agraïment “Avui es fa justícia. Tot i que aquest homenatge arriba, pot ser massa tard, és moment d’agrair, reconèixer la lliçó d'humanitat, dignitat, amor i respecte que han demostrat les famílies de les víctimes a qui avui recordam. A ells, de ven veritat, justícia i reparació. És una qüestió de dignitat per superar els malsons d'un passat que alguns segueixen obstinats a no voler mirar.”

A l’acte també hi ha participat el batle de Palma, Antoni Noguera “Emili Darder no és només un símbol individual, és un símbol col·lectiu per totes aquelles persones que varen morir o patir la repressió del franquisme, per tenir unes idees que defensaven la democràcia.”

I la presidenta de l’Associació de Memòria de Mallorca ha celebrat que les institucions s’hagin bolcat en aquesta iniciativa “Ja és hora que els monuments històrics estiguin a les institucions, i als carrers, no només als cementiris i que formin part de la ciutadania. Aquestes persones eren veïnats, eren com nosaltres i han de formar part dels carrers del nostre poble.” I també ha convidat a altres institucions a seguir l’exemple.

La banda municipal de Palma, ha estat l’encarregada de posar melodia en aquest dia, interpretant l’Himne de Riego, la Internacional i la Balanguera.

 

 

Adjuntem els noms de les persones que a partir d'ara tenen una Pedra de la memòria.

- Antoni Adrover Santandreu, Ravenet, batle republicà de Son Negre 

- Joan Alemany Villalonga, de Can Julià, batle republicà de Búger

- Antoni Amer Llodrà, Garanya, batle republicà de Manacor

- Pere Càneves Salas, batle republicà de Pollença

- Pau Crespí Villalonga, batle republicà de Mancor de la Vall

- Jaume Carrió Bauzà, Pompeia, batle republicà de Son Carrió

- Emili Darder Càneves, batle republicà de Palma

- Climent Garau Joan, Marió, batle republicà de Porreres

- Jaume Garcies Obrador, president republicà de la Diputació Provincial.

- Pere Llull Fullana, Tirons, batle republicà d’Algaida

- Joan Mas Verd, Collet, batle republicà de Montuïri

- Antoni Mateu Ferrer, batle republicà d’Inca

- Gaspar Mesquida Serra, batle republicà de Montuïri

-  Joan Parera Gomila, Ramonico, batle republicà de Portocristo

- Josep Pizà Moyà, batle republicà de Consell

- Llorenç Roses Bermejo, batle republicà de Sóller

- Pere Rosselló Oliver, batle republicà d’Alaró

- Tomàs Seguí, Ramellí, batle republicà d’Esporles

- Pere Vallespir Amengual, Bubo, batle republicà de Costitx