Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Comença la demolició i reconstrucció de part de la carretera que uneix Sóller i Fornalutx

Comença la demolició i reconstrucció de part de la carretera que uneix Sóller i Fornalutx

(19/12/2019)

L’obra s’ha declarat d’emèrgencia pel greu estat en què va quedar el tram de vial afectat després del despreniment del mur de contenció que el sosté.

Tècnics del departament de Mobilitat i Infrestructures del Consell de Mallorca han començat la demolició del tram de la carretera Ma- 2121 que uneix les localitats de Sóller i Fornalutx i que va quedar greument afectat pel despreniment del mur de contenció que sosté la via.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Infrestructures, Iván Sevillano, juntament amb el batle de Sóller, Carlos Simarro, i el batle de Fornalutx, Francesc Marroig, han visitat l’estat de les obres que varen començar aquest dimarts. 

Catalina Cladera ha destacat que “s’ha declarat com una obra d’emergència i s’ha actuat el més aviat possible per tal de restablir el normal funcionament d’aquesta carretera important per connectar Sóller amb Fornalutx”. 

El conselller Iván Sevillano ha explicat que “tot i que en un primer moment es pensava que seria necessària una obra de menor envergadura, les dimensions de la cova produïda pel despreniment han estat majors ja que s’ha continuat foradant a gran velocitat. A més a més hem detectat que hi havia dos subministraments d’aigües residuals i d’aigua potable que s’han de tractar amb molta cura”. 

En aquest sentit, el que en principi havia de consistir en un sosteniment i ompliment de la cova ha hagut d’acabar sent una demolició completa del tram d’obra, que ocupa entre 12 i 15 metres. Sevillano ha explicat que “per motius de seguretat i de donar continuïtat de futur a la infraestructura convenia més perllongar els terminis d’execució una o dos setmanes sobre el que estava previst en principi i realitzar l’obra en millors condicions a efectes de la seva durabilitat i seguretat pels veïns i veïnes”. 

La via roman tancada al trànsit entre el quilòmetre 0 i el quilòmetre 2,4 des de dilluns. L’alternativa per accedir des de Fornalutx a Sóller és a través de la carretera del Puig Major (Ma- 10) i de Sóller a Fornalutx pel camí municipal de Biniaraix.

La primera fase de l’obra, va començar dimarts, després d’una primera valoració del despreniment del mur i les esquerdes provocades a l’asfalt. Aquesta ha consistit en la neteja i en la identificació, localització i comprovació de l’estat de les canalitzacions que hi ha a la zona. Avui s’ha posat en marxa la segona fase de l’obra que consisteix en la demolició del tram més afectat pel despreniment, que es troba a l’alçada del quilòmetre 1,2 de la carretera. Amb la reconstrucció i posterior asfaltat conclouran les tasques previstes. 

Tot apunta que les intenses pluges de les darreres setmanes han estat la causa del debilitament del mur i posterior despreniment. El conseller de Mobilitat i Infraestructures ha explicat que “s’haurà de fer una consolidació forta a la part baixa del mur per evitar que possibles crescudes del torrent que transcorre paral·lel al mur tornin a produir el que ha passat ara”. 

Tot i això també es contempla la possibilitat que el pas de camions de gran tonatge per obres pròximes hagi contribuït de manera significativa. En aquest sentit, des de la institució insular s’ha demanat a l’Ajuntament de Fornalutx que sol·liciti la disposició de camions d’obra de baix tonatge per circular per la zona.