Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Clara Hammerl recupera el seu lloc a la història

Clara Hammerl recupera el seu lloc a la història

(17/12/2017)

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Pollença inauguren un bust de Clara Hammerl realitzat per l'escultora Georgina Gamundí, a la plaça dels Seglars de Pollença, on l'homenatjada va viure i va desenvolupar la seva besant financera i pedagògica. Una iniciativa que forma part de la campanya de la direcció insular d'Igualtat, Mallorca té nom de dona.

Amb les poques fotografies i de poca qualitat la jove escultora pollencina, Georgina Gamundí ha superat el repte de transmetre en una escultura, la fisonomia i personalitat d'una dona alta i de semblant seriós; de personalitat forta, amb una fermesa moral indiscutible, i amb un sentit impecable del deure, Clara Hammerl. D'aquesta manera Gamundí descrivia als assistents de la inauguració, les dificultats i reptes de la feina feta, un bust realista, de característiques clàssiques. "Ha estat un honor com a escultora, dona i pollencina que m'hagin donat l'oportunitat de realitzar una escultura d'homenatge a una figura tan representativa i fins ara ignorada, com és Clara Hammerl.

A l'acte també hi han participat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la directora insular d'Igualtat Nina Parrón, el batle de Pollença, Miquel Àngel March i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Rosa Cursach. Jurado ha destacat "la importància de la feina conjunta amb l'ajuntament de Pollença i Caixa Colonya, implicats directes a l'hora de poder recuperar la vida d'una dona que la història havia esvaït de la nostra memòria i que és de justícia recuperar".

En la mateixa línia, March ha declarat que "Hammerl és una figura ha reivindicat per la seva tasca pedagògica aplicant iniciatives innovadores, i la seva tasca com a directora financera amb la vocació d'ajudar. Ara recupera el lloc que li pertoca, reparant així una injustícia històrica".

La campanya Mallorca té nom de dona, és una campanya que des de la direcció insular d'Igualtat, tracta de recuperar els noms i vides de tantes dones que han estat per Mallorca cabdals. Durant el 2017 Clara Hammerl n'ha estat la protagonista amb la presentació de la seva biografia feta per l'historiador Pere Salas, taules rodones sobre educació i dones emprenedores, un còmic sobre la seva vida i avui una escultura i un recorregut pels llocs que guarden una part del seu llegat. Parrón ha explicat la necessitat de campanyes com aquesta "La violència simbòlica que és fer que sigui natural que no existeixen dones suficientment importants com perquè mereixin que els seus noms s'exhibeixin en carrers, jardins, escultures, espais públics i tanmateix, sabem que sí que han existit." 

Cursach, en representació del Govern de les Illes Balears ha felicitat el Consell de Mallorca per tal iniciativa i "mostrar-nos així les dones compromeses en deixar-nos un llegat a tota la societat mallorquina."

Un cop descobert el bust, el cor de Pollença ha entonat un parell de cançons que han donat pas al recorregut per tres llocs clau a la història de Clara Hammerl dins de Pollença, com són la seu central de Colonya, Caixa Pollença on el president de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Josep Cifre, ha destacat la saviesa d'una dona que va saber estar al costat del seu marit durant la creació d'aquesta entitat i la seva valentia i saber fer quan va haver de substituir-lo convertint-se en la primera dona al capdavant d'una entitat financera a tot l'estat espanyol.

Posteriorment els assistents s'han dirigit a l'escola de Música i antiga escola de Colonya, on l'historiador i biògraf Pere Salas ha fet una breu explicació de com aquest edifici construït per Hammerl fou el primer centre d'educació primària a tot l'estat que a més s'inspirava amb les directrius europees, molt més capdavanteres. La vicepresidenta de Caixa Colonya, Joana Colom ha volgut també fer memòria de la tasca financera de Hammerl amb una intervenció en alemany, origen de l'homenatjada, continuat per la intervenció de Francesca Palou "Paiaia" en nom del col·lectiu Aurora. La darrera parada ha estat al Casal Germanes dels Sagrats Cors, antiga casa pairal dels Cifre de Colonya, on la Sor Alícia ha recordat la valentia de Clara i la seva força.