Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Patrimoni restaurarà enguany el carro de carn d’Alaró

Patrimoni restaurarà enguany el carro de carn d’Alaró

(05/02/2021)

El Consell i l’Ajuntament d’Alaró col•laboraran per recuperar aquest bé patrimonial.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha anunciat avui que el Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, restaurarà enguany el carro de carn d’Alaró en col•laboració amb el consistori alaroner, propietari d’aquest bé patrimonial.

Busquets ho ha anunciat durant una visita al taller de restauració de Patrimoni a Son Bonet, visita en la qual ha estat acompanyada per la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el batle d’Alaró, Llorenç Perelló, i en què han pogut conèixer l’equip que està elaborant el projecte de restauració i que també l’executarà.

«S'ha dut a terme una extensa recerca història per contextualitzar la peça i, també, per aconseguir que la restauració serveixi per tornar-lo al seu estat primigeni», ha explicat Buquets, qui ha afegit que «el carro és història viva d’Alaró i ben segur que encara hi ha veïns i veïnes del municipi que el recorden en actiu estirat per un animal i recorrent el poble, i d’aquí ben poc el podran tornar a veure gràcies a la intervenció que se li farà.»

El carro que es restaurarà s’utilitzava per transportar la carn des de l’escorxador fins a les carnisseries o per repartir-la entre la clientela del municipi d’Alaró. Després d’una recerca històrica, s’ha pogut saber que, segons l’historiador Andreu Mateu, el va comprar l’Ajuntament d'Alaró durant la Segona República arran d’un canvi de normativa sanitària i va funcionar fins que, a la dècada del 1960, va ser substituït per un vehicle a motor. 

Actualment, l’equip de Patrimoni Industrial del Consell està enllestint la redacció del projecte de restauració, que ja inclou la reincorporació de les peces que manquen de l'estructura, la substitució de les que no es poden recuperar pel seu estat de conservació, la neteja mecànica de pols i altres brutícies acumulades al carro, la desinfecció i la neteja de la fusta, el sanejament de les peces de metall i la protecció final de la fusta i del metall. En estar acabat, se signarà un conveni amb l’Ajuntament d’Alaró i tres operaris del taller, especialitzats en feines com les que s’han de fer, seran els encarregats d’executar el projecte.

S’espera que a l’estiu o la tardor finalitzin les tasques de restauració i ja es pugui traslladar a un  lloc adient i que es pugui visitar.