Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

“Les dones i els nens en els moviments migratoris son els més vulnerables”

“Les dones i els nens en els moviments migratoris son els més vulnerables”

(12/04/2016)

Helena Maleno, ha explicat no sols les dificultats i motius dels immigrants d’Àfrica intentant arribar a Europa, sinó les vulneracions dels seus drets humans (majoritàriament de les dones i menors) quan proven de travessar les fronteres, sent víctimes de la tracta de persones pel mercat sexual, pedofília, tràfic de drogues i òrgans.

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i la consellera de Benestar Social i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver, han acompanyat a Helena Maleno durant la seva conferència “Fronteres Mediterrànies: Militarització, tracta de persones i solidaritat internacional” ha tingut lloc a la sala de plens del Consell de Mallorca dins d’un cicle de conferències obert a tothom i que es farà un pic cada mes i que també es retransmet en directe des de la pàgina web del Consell. Puigserver ha estat l'encarregada d'inaugurar aquest cicle.

Helena Maleno és llicenciada en Ciències de la Informació, investigadora especialista en fenòmens migratoris, amb especial atenció a menors i víctimes de tracta amb fins d’explotació i abastant les xarxes de tracta des d’Àfrica subsahariana.

Maleno ha fet un retrat molt acurat d’aquestes dones que pateixen aquesta violència ja sigui per part de les organitzacions de tracta, per la policia, els militars...quedant moltes vegades embarassades i obligades a avortar sense cap tipus de garantia sanitària, a més de contraure tot tipus de malalties sexuals. Els nens que les acompanyen o que tenen durant el llarg camí (que pot ser de mesos o d’anys) es troben també en una situació desfavorable, ja que legalment no estan inscrits enlloc, molt sovint desapareixen en mans de xarxes de pedofília, tràfic d’òrgans i l’encara existent esclavisme.

Un testimoni molt ben documentat i esfereïdor que pateixen moltes persones a la cerca d’un futur millor o escapant de la guerra i que com sempre, els més vulnerables en paguen la pitjor part.

Jurado ha tancat la conferència fent referència a la situació molt semblant que estaran patint molts refugiats siris en aquest moment, de la importància de la Cooperació Internacional i la implicació de les institucions per tal de lluitar contra aquesta impunitat i no compliment dels drets humans intrínsecs i universals, com la que ha fet el Consell de Mallorca a Quios amb el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. "La solidaritat ciutadana sempre va per endavant i és hora que donem una empenta a les institucions perquè reaccionin i es comprometin".