Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vuitanta persones surten del sensellarisme gràcies als programes Primer la Llar i Llar amb Suport de l’IMAS

Vuitanta persones surten del sensellarisme gràcies als programes Primer la Llar i Llar amb Suport de l’IMAS

(16/10/2019)

La vicepresidenta de l’IMAS, Magdalena Gelabert, ha participat a la quarta trobada sobre el mètode Housing First que ha tengut lloc aquesta setmana a Madrid

Els programes d’accés a l’habitatge que es duen a terme des de l’àrea d’Inclusió Social de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), han fet possible que 80 persones, 53 del programa Primer la Llar i altres 27 del programa Llar amb Suport, hagin abandonat la situació de sensellarisme d’ençà que es posaren en marxa el novembre de 2018.

Aquest dos serveis, es basen en la metodologia housing first i housing led respectivament i estan gestionats per l'UTE Fundación RAIS-Asociación Provivienda El principal objectiu dels programes és el de facilitar la inserció social de persones sense llar mitjançant l'accés a l'habitatge.

En aquest sentit, la vicepresidenta segona de l’IMAS, Magdalena Gelabert, juntament amb la directora insular d’Inclusió Social, Sandra Martínez, han participat aquesta setmana en el quart encontre per a promoure l’aplicació d’aquest mètode que la Fundació RAIS i Provivienda organitzen a Madrid amb representants de les diferents entitats i administracions que el posen en pràctica.  Gelabert, ha explicat la situació de Mallorca respecte el tema de l’accés a l’habitatge i com s’han desenvolupat fins ara aquests dos programes.

 

Primer la Llar
El servei Primer la Llar està adreçat a persones en situació d'exclusió social provinents del carrer, i es duu a terme mitjançant la metodologia housing first. Es tracta d'ubicar en un habitatge a la persona escollida i s'inicia un procés d'acompanyament i intervenció social amb l'objectiu d'empoderar-la per tal que sigui autònoma a tots els nivells. El procés es considera finalitzat positivament quan la persona no necessita de l'acompanyament i l'habitatge on ha iniciat aquest procés de recuperació pot esdevenir la seva llar.

Per tal de poder assolir aquest objectiu a la persona beneficiària del servei se li elabora un Pla Individual d'Intervenció, sempre respectant els seus ritmes, fet que implica treballar amb elles el temps que sigui necessari en cada cas, orientant la intervenció cap a la recuperació, la reducció de danys i la plena inserció social.

La capacitat del servei és de 40 habitatges, amb 40 persones usuàries, xifra que en aquests primers mesos de funcionament ha ascendit fins a les 53 persones, ja que alguns titulars de l’habitatge el comparteixen amb algú altre.

 

Llar amb Suport
En el cas del servei de Llar amb Suport, aquest està adreçat a persones que són usuàries d'algun dels centres d'allotjament de la Xarxa d'Inclusió i que per la seva situació personal es pugui preveure la consecució d'un cert grau d'autonomia o independència amb el temps.

La capacitat del servei és de 10 habitatges, que podran tenir entre dues i tres habitacions, amb la qual cosa se'n podrien beneficiar fins a 30 usuaris ja que es tracta d'habitatges compartits entre dues o més persones. Actualment romanen en algun dels pisos un total de 27 persones, però està previst que en breu es puguin apliar les places ofertades fins arribar a les 33 persones.

En aquest cas es tracta de dotar la Xarxa d'un instrument per a fomentar la desinstitucionalització dels usuaris, basada en la tècnica d'intervenció d'habitatge amb suport extern o housing led.  

Com en el cas del servei de Primer la Llar a les persones beneficiàries del servei se li elabora un Pla Individual d'Intervenció per tal de treballar amb elles el temps que sigui necessari orientant la intervenció cap a la recuperació, la reducció de danys i la plena inserció social. En aquest servei, a més, es tracta també que les persones puguin conviure en un ambient normalitzat, encara que no es puguin independitzar plenament i necessit sempre d'un suport extern.