Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Un disc dedicat al poeta Miquel Costa i Llobera en l’any que es commemora el centenari de la seva mort

Un disc dedicat al poeta Miquel Costa i Llobera en l’any que es commemora el centenari de la seva mort

(12/07/2022)

Euroclàssics, amb l’ajuda del Consell de Mallorca, presenta un cicle de concerts dedicat al poeta pollencí.

La gira de concerts i el disc Mon cor estima una cançó, dedicat al poeta pollencí Miquel Costa i Llobera, s’ha presentat avui al Centre Cultural la Misericòrdia. Un projecte que s’emmarca en l’any que es commemora el centenari de la mort d’un dels autors més importants de l’Escola Mallorquina. L’edició del disc ha anat a càrrec d’Euroclàssics, mentre que el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha atorgat una ajuda de 10.000 €. 

A l’acte, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura Bel Busquets ha recordat la importància de divulgar les grans figures de la literatura catalana de Mallorca. «Costa i Llobera és segurament un dels nostres poetes més populars i perquè continua essent així és necessari que les institucions donem suport a iniciatives com aquesta, que acosten els nostres escriptors al gran públic».

Per la seva banda, Eugènia Gallego, productora del disc, ha donat les gràcies al suport rebut des del Consell de Mallorca i ha destacat que «amb aquest disc es recupera l’obra completa de Costa i Llobera, però també s’aposta per la creació contemporània». A més, ha subratllat que «hem recuperat un poema inèdit del poeta pollencí gràcies a la recerca duita a terme per fer aquest disc».

Els concerts que hi ha prevists són dia 13 de juliol, a l’Església de Santa Coloma de sa Ràpita, Campos (2n Festival Clàssics Cultivats); el 14 de juliol, a la Capella de les escolàpies, Sóller (dins el 4t Festival MallorcÒpera), el 15 de juliol, a la Fundació sa Nostra, Palma; el 16 de juliol, al Claustre de sant Domingo, Pollença; el 10 d’agost, al Castell Miquel, Alaró; el 3 de setembre, a la Casa des Poble, Esporles, el 4 de setembre, al Conservatori de Felanitx i l’11 de setembre, al Teatre Principal d’Inca. 

A més, per al 29 de juliol, hi ha preparat un esdeveniment en línia (dins el 4t Festival MallorcÒpera) que consistirà en l’emissió en streaming del concert. D’aquesta manera, cap persona es queda sense la possibilitat de conèixer aquest disc de poemes i cançons de Costa i Llobera en el centenari de la seva mort.

L’actriu Sofía Pérez, el tenor José Manuel Sánchez i el pianista Francesc Blanco són els encarregats d’interpretar aquest repertori de recuperació del patrimoni literari de Mallorca. El programa compta amb Recolliment de Jaume Albertí, Flors de Maig de B. Torres, Lo que diu una cançó de Miquel Capllonch, Clamores de las almas del purgatorio de Miquel Tortell, Lo que diu una cançó d’Antoni Martorell, Recolliment de José Barceló, Lo que diu una cançó de Bernat Julià, Mot final de Jaume Sampol, Defalliment d’Antoni Parera Fons, Brotet de romaní d’Antoni Matheu, Primavera de José Manuel Sánchez, Dos sospirs de Xavier Gelabert, Ran de mar de Cristina Brunet Alcázar, Sequedat d’Helena i Inés Gelabert Fernández i El pi de Formentor de Maria del Mar Bonet. 

El passat mes de juny, Euroclàssics ja va estrenar el concert-presentació del disc de Miquel Costa i Llobera ‘Mon cor estima una cançó’. Ho va fer amb una vetllada a Llucmajor, emmarcada en el 2n Festival líric de Llucmajor.

100 anys de la mort de mossèn Costa i Llobera

Miquel Costa i Llobera (Pollença, 10 de març de 1854 - Palma, 16 d'octubre de 1922) va ser un poeta mallorquí, figura cabdal de la poesia catalana. L'any 1874 va obtenir un premi als Jocs Florals. Va cultivar, en una primera etapa, la poesia romàntica, la qual va desenvolupar en el seu volum Poesies (1885) i amb el seu poema més conegut, Lo pi de Formentor (1875). Cal destacar que el títol del disc que presenta Euroclàssics, Mon cor estima una cançó, fa referència al primer vers d’aquest emblemàtic poema (Mon cor estima un arbre).