Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Un centenar de persones assisteixen a la formació de la campanya No i Punt per municipis i associacions

Un centenar de persones assisteixen a la formació de la campanya No i Punt per municipis i associacions

(02/05/2019)

La direcció insular d'Igualtat comença a preparar la campanya No i Punt! Mallorca lliure d'agressions sexistes i ho fa amb la jornada de formació «Cap a unes festes igualitàries» per a personal tècnic municipal i representants d'associacions vinculades en l'organització de festes patronals.

La Campanya «No i Punt, Mallorca lliure d'agressions sexistes» inclou cada any una jornada de formació pel personal tècnic i polític responsable de festes així com d'altres regidories implicades (igualtat, urbanisme, joventut, participació ciutadana, etc.); també associacions i col·lectius que participen en la seva organització o en la sensibilització a la població en temes d'igualtat, per tal de poder treballar conjuntament en la implementació de la campanya a tots els municipis adherits. En total han assistit un centenar de persones que han pres nota de les reflexions i anàlisis de les ponents Kenia Cordero, Margot Mecca, Clara Sanchís i Borja Moreno. La directora insular d'Igualtat, Nina Parrón ha felicitat als municipis involucrats en la campanya No i punt!, i ha explicat la importància d'aquesta formació anual que es desenvolupa abans de les festes "Entre totes hem de reflexionar com poder aconseguir una Mallorca lliure d'agressions sexistes a les festes, i per aquest motiu compartim el coneixement d'altres experiències i treballem amb la sensibilització d'aquest tipus d'agressions."

Si l'any passat va servir per detectar actituds i tradicions masclistes o segregadores de sexes, enguany s'ha comptat amb exemples i experiències reals d'altres municipis de l'Estat, com la plataforma de dones contra la violència sexista de Navarra, de la qual Kenia Cordero n'és membre i que varen ser les precursores dels protocols d'atenció a les agressions sexistes en l'àmbit de les festes. "L'aplicació d'aquest protocol està sent molt contundent i hi ha molta sensibilitat per part de totes les persones implicades als San Fermins, perquè totes tenim dret a gaudir d'unes festes lliurement" Una feina que s'ha aconseguit després de més de quinze anys de mobilització i sensibilització i que fomenti un espai segur i lliure "Les dones no hem d'abandonar un espai de festa perquè ens estan assetjant, sinó que ha de quedar molt clar, que són els agressors els que no són benvinguts."

Per la seva banda Borja Moreno, forense a l'Institut de Medicina Legal de Balears ha presentat un estudi desenvolupat a través de la intervenció del metge forense en els delictes contra la llibertat sexuals i les seves característiques concretes a Mallorca. "Sempre es diu que les violacions i agressions sexistes passen sobretot a les zones d'oci turístic, però podem assegurar que el perfil predominant són dones joves locals i que els agressors no són persones desconegudes per la víctima. A més, campanyes com No i Punt!, tenen molta importància, ja que hi ha un repunt important en agressions sexuals a l'estiu durant les festes."

L'objectiu general de No i Punt i d'aquesta formació, és promoure que els espais de les festes tradicionals i populars siguin espais segurs i de gaudi, lliures d'agressions sexistes, sexuals i homòfobes.

Per això també han participat la investigadora de la joventut i la geografia urbana amb perspectiva de gènere, Margot Mecca, que ha presentat el seu estudi sobre «Qüestions de gènere, inseguretat i espai públic a les primeres pràctiques d'oci nocturn dels i les adolescents». "S'ha de fer molta didàctica amb els joves, donar-los noves eines per poder descobrir la seva sexualitat i la seva llibertat per ser com vulguin ser." Per exemple, tallers sobre noves masculinitats ajuden sobretot als nois a poder construir una identitat nova més igualitària i sense els conflictes que avui dia els fa viure la cultura masclista. I per finalitzar Clara Sanchís, proposa un protocol contra agressions i assetjaments sexuals a espais d'oci nocturn privats per poder-lo implantar a discoteques, bars i festivals de l'Illa. "Ja hi ha nombrosos festivals que implementen
protocols i Balears no té cap classe de mesura; com a dona i també com a persona que fa feina en el sector de l'oci nocturn, sóc molt conscient de la necessitat de protocols amb formacions per al personal per poder assegurar que tothom pugui gaudir de la nit i la música en un espai segur."