Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Suport Balear a l'entrega del Premi Vitorie Ingabire per la Democràcia i la Pau a Brussel·les

Suport Balear a l'entrega del Premi Vitorie Ingabire per la Democràcia i la Pau a Brussel·les

(12/03/2017)

L'acte, organitzat per la Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i la Pau amb motiu del Dia Internacional de la Dona, pretén fer homenatge a la presa política ruandesa Victorie Ingabire. El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència i vicepresident del Fons Mallorquí de Cooperació i Solidaritat, Jesús Jurado va assistir a l'acte juntament amb l'eurodiputada Rosa Estaràs.

Es tracta de la sisena edició del premi Vitorie Ingabire per la Democràcia i la Pau i segons les organitzadores, representa el coratge, el lideratge en l'enfocament pacífic i democràtic per a la resolució de conflictes. Victorie Ingabire, que representa aquests valors, va estar involucrada en el procés de resolució de conflictes que afecta la població de Ruanda des del 1994 i des del 2010 està presa al seu país per presentar-se com a alternativa al govern ruandès de Paul Kagame. 

Victorie Ingabire és coneguda pel seu exemple de lluita i resistència, sempre pacífica i s'ha convertit en la icona de la lluita dels pobles de la regió dels Grans Llacs Africans. Des de fa anys la Fundació s'Olivar i des del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació s'està treballant perquè la justícia internacional reconegui la innocència de Victorie i els crims del règim dictatorial ruandès, que segons la Fundació, ha assassinat a més de 9 mil persones en 10 anys.

Aquesta nit, amb la presència de personalitats importants de la comunitat de Ruanda, països veïns i altres de llunyans, la Xarxa Internacional de Dones per a la Democràcia i la Pau ha desvelat i entregat els guardons. 

Benedicte Kumbi Ndjoko, per la seva defensa dels drets humans i que interpel·là a Ban Ki Moon sobre Victoire a l'ONU. Alain de Brewar per la seva feina des de l'Europarlament per la pau a l'Àfrica. Anjan Sundaram, periodista del New York Times pels seus reportatges sobre els periodistes que van fugir de Ruanda al llibre Bad News. I l'economista David Himbara, pel seu estudi de la reforma econòmica africana i la divulgació de l'economia real de Ruanda des de Canadà.

 Jurado ha declarat que la causa de la valenta i lluitadora Vitorie Ingabire compta amb el suport del Consell de Mallorca i dels Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. I ha mostrat la seva admiració i felicitació a tots els premiats pel seu compromís i solidaritat. 

Aquest premi va ser creat a Mont-real, Canadà per la Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i la Pau amb motiu del centenari del Dia Internacional de la Dona el 8 de març del 2011. Els guardonats/des són persones o entitats, que s'han distingit pel seu treball per promoure la democràcia, la pau, la llibertat d'expressió, el respecte dels drets humans i els drets de les dones i la contribució de manera significativa a establir l'acostament entre els pobles a través del diàleg, el respecte a la persona humana i de la justícia social per a millorar la qualitat de vida de la població, especialment de la regió dels Grans Llacs africans. Cal recordar que entre els guardonats anteriorment es troben la periodista Anneke Verbraeken, el representant de MBEKO-Quebec Patrick Mbeko, la periodista canadenca Judi Rever, o el senador mallorquí Pere Sampol per preocupar-se pel problema de la violació dels drets humans a l'Àfrica central, com a autoritat espanyola, junt amb la Fundació s'Olivar i Joan Carrero.