Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Som testimonis incòmodes del que està passant a la Mediterrània i per això ens persegueixen, segresten i amenacen

Som testimonis incòmodes del que està passant a la Mediterrània i per això ens persegueixen, segresten i amenacen

(20/06/2018)

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps han atès als mitjans de comunicació just abans de la conferència "Defensa dels drets humans al mar" que Camps ha fet a la sala de plens de Consell de Mallorca dins del cicle Xerrades al Consell juntament amb el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana, Jesús Jurado.

Òscar Camps, socorrista de professió, ho té clar, ell ni Proactiva Open Arms no han vingut a solucionar una situació tan dramàtica com els naufragis a la mar de milers de refugiats "Nosaltres només som part de la societat, que commoguts pel que li està passant a aquesta gent no podíem quedar-nos amb els braços plegats. És hora que tothom sigui conscient del que està passant i exigeixi als governs que facin alguna cosa al respecte". De la mateixa manera, Jurado ha denunciat "la política migratòria impulsada des de la Unió Europea ens ha fet avergonyir des de fa molt de temps. Tractes que considerem contraris a l'ordenament legal internacional, com el signat amb Turquia, han posat n'evidencia que la UE, influenciada pels governs de molts dels països membres, impulsen una política amb objectius no humanitaris davant la greu crisi de persones refugiades a l'àrea Mediterrània."

Casos com el del vaixell Acuarius, no és una anècdota, segons Camps, que denuncia que ells han arribat a salvar a 900 persones en un sol dia i que no van rebre cap ajuda estatal, malgrat la van demanar repetidament. "Ens han amenaçat, segrestat, tirotejat, denunciat i judicialitzat tractant de desacreditar-nos i llevar-nos del mig, perquè som un testimoni incòmode del qual està passant a la mar Mediterrània".

Proactiva Open Arms, que va nàixer fa tres anys a Lesbos, quan Òscar Camps i un company, van intentar donar un cop de mà a una situació on milers de persones s'ofegaven a les costes de Grècia. El projecte ha anat evolucionant i avui dia han salvat a 59.000 persones d'una possible mort. Gràcies només amb el suport de la ciutadania que fa donacions i ajuntaments i diputacions "Gràcies al fet que tota aquesta gent ens dóna suport, podem sortir cada dia a la mar a cercar naufragis, i perquè no ens devem a ningú podem seguir desafinant les polítiques de la Unió Europea que em semblen inhumanes".

Jurado, per la seva part ha estat l'encarregat de presentar a Camps dins del cicle Xerrades al Consell "Amb aquestes conferències volem convidar a la ciutadania a reflexionar sobre temes actuals i controvertits. Per exemple, veure el que està passant amb les persones refugiades ens hauria d'impulsar ha defensat els Drets Humans per sobre de qualsevol cosa. Quan hi ha vides en joc no val mirar a un altre costat o prioritzar criteris econòmics per damunt els humanitaris."

A l'acte, Josep Lluís Coll va ser l'encarregat de llegir un manifest amb motiu del Dia mundial del refugiat en nom del Consell de Mallorca i de totes les associacions que confirmen "Torres de defensa pels drets humans"; i la gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Antònia Rosselló va fer una breu explicació de la feina que desenvolupa el Fons des de fa 25 anys per pal·liar la situació de molts refugiats i també dels països generadors d'immigració.