Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ses Salines, Campos i Llucmajor descobreixen la Ruta dels Fars del Consell de Mallorca

Ses Salines, Campos i Llucmajor descobreixen la Ruta dels Fars del Consell de Mallorca

(05/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot: «la Ruta dels Fars torna a la ciutadania el que sempre ha estat seu: els camins públics»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient fa la darrera presentació per donar a conèixer la Ruta dels Fars als 12 municipis pels quals transcorre el nou projecte senderista de gran recorregut del Consell de Mallorca. En concret, la reunió ha servit per explicar les etapes de la ruta que recorren els municipis de Ses Salines, Campos i Llucmajor.

Les trobades, liderades per la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyada per la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, i pel cap de servei Josep Antoni Aguiló, serveixen per acostar el projecte de la ruta als i les senderistes de la zona així com als ajuntaments, clubs de muntanya i senderisme, associacions de lleure, ciutadania en general i a grups polítics.

La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 km, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat de la Ruta voreja les zones costaneres de llevant i migjorn, de la badia de Palma i del ponent de la serra de Tramuntana, i travessa nuclis urbans i turístics.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «la Ruta dels Fars torna a la ciutadania el que sempre ha estat seu: els camins públics. La nostra voluntat és que la nova ruta senderista sigui oberta, transparent i, sobretot, participativa i per això aquesta presentació serveix, d’una banda, per explicar el projecte global i com beneficiarà cada un dels municipis i, de l’altra, perquè tothom que ho vulgui hi pugui col·laborar».

L’objectiu del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient és oferir una ruta senderista que asseguri la protecció i conservació dels recursos naturals, culturals i etnològics, i aquí radica la importància d’aquestes presentacions. Es convida la ciutadania a fer totes les aportacions que trobin oportunes per fer la ruta més segura, accessible i, sobretot, respectuosa amb el medi ambient.  Aquestes xerrades serveixen per informar i animar els ciutadans a participar-hi.

Després que el Ple del Consell de Mallorca aprovés inicialment el Pla Especial d’Ordenació i de Protecció de la Ruta dels Fars el juliol passat, la tramitació contínua amb el període d’exposició pública, un espai perquè la societat pugui participar en la creació de la Ruta. El període d’exposició pública està obert fins dia 10 d’octubre. En aquest enllaç podeu consultar tota la documentació disponible de la ruta: mapes, traçats, etapes, punts d’interès: https://cloud3.conselldemallorca.net/index.php/s/M5RbcTcELeAJoti

A la reunió, que ha tingut lloc a l’Edifici Polivalent de Campos, han assistit més de 18 persones, entre les quals, hi havia, membres del consistori, així com públic en general que s’ha acostat per saber més sobre el nou traçat senderista que proposa el Consell de Mallorca.

En concret, les etapes que passen Ses Salines, Campos i Llucmajor són les següents:

  • Etapa 6: de Cala Figuera a la Colònia de Sant Jordi. 33 km dels quals 5,6 km discorren pel municipi de Ses Salines. Els 5,6 km de camins són no asfaltats.
  • Etapa 7: de la Colònia de Sant Jordi a Cala Pi. 25 km dels quals 11,3 km discorren pel municipi de Campos. Uns 7,3 km de camins no asfaltats i 4 km que sí ho estan.
  • Etapa 8: de Cala Pi a s’Arenal. 26 km, tots pel municipi de Llucmajor. Uns 21,3 km de camins no asfaltats i 4,7 km que sí ho estan.
  • Etapa 9: de s’Arenal- Palma. 15,8 km, dels quals només 0,4 km discorren pel municipi de Llucmajor, tots asfaltats.

«Un dels objectius clars del departament és el de continuar obrint rutes que permetin establir una xarxa de camins que connectin les diverses poblacions de Mallorca a peu. La nova Ruta dels Fars ens permet potenciar el senderisme com a activitat saludable i apta per a la major part de la població», ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que, «amb aquestes xerrades volem informar la ciutadania i animar-los a participar, ja sigui fent-nos arribar impressions i comentaris durant les trobades com fent al·legacions durant el període d'exposició pública que actualment continua obert. Des del Consell de Mallorca entenem que la protecció i la conservació dels camins que formen part d’aquesta i d’altres rutes és indispensable i continuarem invertint esforços en aquesta direcció».

Amb la incorporació de la Ruta dels Fars, es podrà fer la volta a Mallorca a peu connectant les tres rutes senderistes senyalitzades del Consell de Mallorca: Ruta de Pedra en Sec: 299,56 km, Ruta Artà-Lluc: 134,72 km i la Ruta dels Fars: 285,6 km. El recorregut total suma 719,58 km i connecta 31 municipis.

Punts d’interès

Entre els diferents punts d’interès que hi ha en el recorregut entre les etapes 6, 7, 8 i 9 es vol destacar la reconegudíssima platja d’es Carbò i podrem observar també els illots de na Moltona i na Guardís. Un recorregut purament costaner amb un gran valor paisatgístic i ambiental. El port de la Colònia de Sant Jordi, el Far de sa Puntassa i les salines.

Les vistes, dels diferents escars que s’hi troben i de la Torre de Son Durí. La finca de S’Estalella, passant pel Far i la Torre de s’Estalella. En aquest indret gaudirem d’una gran mostra de patrimoni marítim amb presència d’escars, llanegadors i barraques. A més de passar per Vallgornera i Cala Pi podrem conèixer les esplèndides possessions de Capocorb Nou i Caporcorb Vell, així com conèixer un poc més de la seva història visitant el poblat talaiòtic de Capocorb Vell. Far des Cap Blanc.