Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere S'instal·la la primera Pedra de la memòria a Porreres en homenatge al batle afusellat Climent Garau Joan

S'instal·la la primera Pedra de la memòria a Porreres en homenatge al batle afusellat Climent Garau Joan

(15/12/2018)

L’artista i creador del projecte Stolpersteine, Gunter Demnig ha instal·lat avui a la plaça de la vila de Porreres la primera Pedra de la memòria en record de les víctimes del franquisme. La del batle republicà de Porreres, Climent Garau Joan "Marió" ha estat la primera de 20 pedres que el departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca anirà col·locant a 15 municipis de Mallorca.

A l’acte, hi han estat presents el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc Herrera; la batlessa de Porreres, Xisca Mora; el president de la comissió de Memòria Històrica de Porreres, Joan Barceló; l’artista Gunter Demnig i familiars de Climent Garau, una part d’ells vinguts de Brasil.

Gunter després de posar la Pedra de la Memòria a l’empedrat de la plaça ha declarat que “Les pedres que jo instal són per rememorar les víctimes i n’he posat moltes per tota Europa. M’entristeix que en siguin tantes, però també és emotiu poder recuperar els seus noms i la seva memòria.”

El besnét de Climent, vingut de Brasil i que ostenta el mateix nom que el seu besavi, emocionat, ha estat l’encarregat de parlar en nom de la seva família “El meu avi va arribar a Brasil i va enterrar tot el que havia passat a Mallorca. I jo crec que per tancar ferides és al contrari, ho hem de visualitzar, recordar i ser molt conscients del que va passar”.

Així mateix Jurado ha agraït als familiars i assistents la seva presencia i els ha convidat a seguir amb la ruta els pròxims dies als diversos municipis. “Acabem de posar la primera Pedra de la memòria amb la que tota la societat ha de recordar el que va succeir, però sabem ben cert que això només ha de ser el principi i que ja hi ha altres ciutats que han començat a interessar-se en la iniciativa amb la qual Mallorca ha estat pionera.”

Joan Barceló també ha volgut recordar els 31 assassinats i torturats porrerencs com a conseqüència del cop d’estat de l’any 1936. “En nom de la comissió vull agrair al Consell i a Memòria de Mallorca que hagin pensat en aquests batles que aquests dies tindran una Pedra de la memòria i amb aquestes pedres no es pot parlar de justícia, però si de record i de memòria.”