Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ribot visita Rivas Vaciamadrid i Alcorcón per compartir experiències d'èxit en gestió de residus

Ribot visita Rivas Vaciamadrid i Alcorcón per compartir experiències d'èxit en gestió de residus

(04/11/2022)

La consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot, ha visitat l'Empresa Municipal de Serveis RivaMadrid i s'ha reunit amb l'Empresa de Serveis Municipals d'Alcorcón (ESMASA)

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han mantingut avui una trobada institucional, marcada per la voluntat de compartir experiències, especialment, en matèria de sostenibilitat i economia circular, i reforçar els enllaços entre les dues institucions.

Ribot i Carrasco, acompanyats per la regidora de Transició Ecològica i vicepresidenta delegada de RivaMadrid Vanesa Millán i el Gerent de RivaMadrid, Jorge Rochet, el Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament d'Alcorcón, regidor de serveis a la ciutadania i president de l'empresa de serveis municipals d'Alcorcón (ESMASA), Jésus Santos i el Director General de Serveis a la Ciutat-ESMASA, Santiago Anes, han visitat les instal·lacions de gestió de residus de Rivas-Vaciamadrid.

La trobada amb empreses municipals de gestió de residus RivaMadrid i ESMASA s'emmarca en l'interès en el model de gestió integral de residus implantat a cada municipi. RivaMadrid treballa en la neteja viària, recollida de residus, jardineria, neteja d'edificis i instal·lacions esportives, neteja de pintades, deixalleries, bicinrives, fonts, etc. Dins de les fites aconseguides, RivaMadrid ha volgut destacar el projecte pilot del cinquè contenidor i la posada en marxa de la gestió de la matèria orgànica i també el pla participatiu d'economia circular “R de Rivas”.

L'Empresa de Serveis Municipals d'Alcorcón (ESMASA) ha compartit els darrers projectes engegats com el Pla Reutilitza en col·laboració amb els Horts Ecològics Alcorcón-Fuenlabrada per tractar el residu orgànic dels mercats ambulants municipals o també el Projecte d'educació ambiental a les escoles públics d'Alcorcón. A través de jocs, juntament amb el Panell del Reciclatge, s'ensenya als més petits com separar correctament els residus.

Sobre la visita, la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha agraït la trobada i ha destacat que “Mallorca i Madrid tenim molt en comú, com l'aposta per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i és una satisfacció poder compartir amb ells el treball del Consell de Mallorca per la circularitat i la gestió dels residus, especialment la matèria orgànica, que és el gran repte que tenim i en què ja hem fet una aposta decidida per arribar a tractar el cent per cent de la fracció orgànica».

La regidora de Transició Ecologia i vicepresidenta de RivaMadrid, Vanesa Millán, ha liderat la visita a les instal·lacions de RivaMadrid i ha explicat que «comptar amb el potencial d'una empresa municipal com Rivamadrid i els i les professionals que la integren que estan abocats al servei públic i en la millora de la ciutat, és clau per atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes».

Per part seva, el Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament d'Alcorcón, Regidor de Serveis a la Ciutadania i President d'ESMASA, Jesús Santos ha indicat «la importància de posar en comú diferents experiències de gestió públic per avançar i respondre als principals reptes, amb la vista posada a les ciutats que volem per a l'any 2023».

Posteriorment, han pogut conèixer les experiències de gestió circular al Barri de la Lluna, visitant el projecte i implantació de les composteres comunitàries. A Rivas, cada habitant genera a l'any aproximadament 307 kg de residus de la fracció resta, dels quals 127 kg són restes orgàniques reaprofitables. des de l'Ajuntament de Rivas cedeixen composteres domèstiques i assistència tècnica per acompanyar la ciutadania a la pràctica ecològica i recuperar aquest valuós recurs natural.

Relacionat amb el repte de la matèria orgànica, Ribot ha explicat que a Mallorca «tenim en marxa el projecte Tanca el Cercle (Tanca el cercle) per construir cinc plantes de compostatge a tot Mallorca amb finançament de fons europeus, ia l'impuls de la recollida selectiva a tots els municipis, conformen la nostra estratègia per accelerar la transició a un model més sostenible».

Per acabar, la consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot i l'alcaldessa de Rivas Vaciamadrid, Aída Castillejo, han mantingut una breu trobada institucional. Els responsables de les empreses de RivaMadrid i ESMASA s'han compromès a visitar les instal·lacions de gestió de residus insularitzada que lidera el Consell de Mallorca.