Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ribot recorda a la ciutadania la importància de reciclar i de separar bé el vidre

Ribot recorda a la ciutadania la importància de reciclar i de separar bé el vidre

(31/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Aurora Ribot ha visitat la cadena de reciclatge d’envasos de vidre que gestiona Ecovidrio

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, acompanyats per Roberto Fuentes, gerent de zona d’Ecovidrio, han conegut de primera mà les diferents fases del reciclatge de vidre en una visita a la planta de tractament al polígon de ses Veles a Bunyola.

L’objectiu ha estat comprovar com els residus d'envasos de vidre es transformen en un recurs de valor que es pot reincorporar gairebé íntegrament al cicle productiu després de la fase de tractament. És un procés automatitzat, sostenible (sense aigua ni productes químics) i eficient en què els residus d'envasos de vidre es netegen de petites impureses i es trituren fins a convertir-se en calcina.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha agraït a Ecovidrio la visita i ha insistit que «és molt important separar bé tots els residus en les diferents fraccions. Hem de continuar informant i conscienciant de la necessitat de separar correctament en origen; al contenidor verd només envasos de vidre». «Entre tots i totes és prioritari continuar treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real per protegir els nostres ecosistemes i la biodiversitat», ha afegit la consellera.

Per part seva, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha destacat que «tothom hauria de poder venir a veure el procés de reciclatge de vidre per entendre la importància de separar els envasos en tots els àmbits: domèstic, empreses de producció i fabricació , petit comerç i sector HORECA. Les dades, any rere any d’augment de la recollida de vidre són molt positives, però cal recordar que el millor residu és sempre aquell que no es produeix i que, en aquest sentit, hem de continuar reduint el consum de qualsevol classe d’envàs».

El procés de reciclatge de vidre comença amb una separació correcta dels envasos de vidre, ja sigui al contenidor verd o en la recollida de residus porta a porta. Els camions que fan la recollida els transporten a les plantes gestores del reciclatge i es separa el vidre d’altres materials (cristall, ceràmica, taps metàl·lics…) i es tritura el vidre fins a obtenir la calcina (fragments molts petits). Un lector òptic separa el vidre per colors i ja es pot enviar a les plantes envasadores on el fondran i en tornaran a fer pots i botelles, entre d’altres.

Les xifres de la recollida d’envasos de vidre del 2021, en comparació amb el 2020, mostraven un increment del 26 %, prop de les dades de la prepandèmia. En total, es varen recollir 25.998,98 tones de residus d’envasos de vidre, xifra que suposa una aportació de 28,3 kg per habitant.

La recollida separada d'envasos de vidre a través del contenidor garanteix un reciclatge d'alta qualitat, ja que gairebé no presenta impropis. L'alt rendiment del procés de reciclatge i les propietats circulars del material vidre permeten que d’un envàs se’n pugui fabricar un altre exactament igual infinites vegades.

Beneficis ambientals  

El reciclatge de vidre és el millor exemple de model d’economia circular i una passa més cap a l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En concret, l’any passat, gràcies al reciclatge de vidre, a Mallorca es va aconseguir:

  • Evitar l’emissió de 13.050 tones de CO₂ a l’atmosfera, que equival a retirar més de 6.000 cotxes en circulació durant un any.
  • Evitar l’extracció de 27.000 tones de matèries primeres (arena, pedra calcària, etc.), que equivalen a quasi tres vegades el pes de la torre Eiffel.
  • Estalviar 16.070 MWh d’energia, que equivalen a dos mesos de consum energètic de tots els hospitals de les Balears.
  • El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100 % i s’utilitza per fabricar envasos nous, de forma indefinida i sense perdre’n les propietats originals. Reciclant vidre, evitam que els abocadors creixin.