Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS posa en marxa el programa «Xerra’m de tu» per fomentar l’envelliment actiu de la gent gran

L’IMAS posa en marxa el programa «Xerra’m de tu» per fomentar l’envelliment actiu de la gent gran

(22/04/2021)

Es tracta d’una eina nova dirigida a reforçar la capacitat cognitiva, millorar l’autoestima i treballar els vincles socials i familiars.

El conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, ha presidit avui a Mancor de la Vall, junt al director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, i el batle del municipi, Guillem Villalonga, l’acte de presentació del nou projecte «Xerra’m de tu». Una iniciativa impulsada per l’Equip de Vellesa i Família (EVIF) de l’IMAS, que té com a objectiu exercitar les habilitats cognitives de la gent gran mitjançant el record de la pròpia història de vida i en prevenen així el  deteriorament cognitiu. 

«Xerra’m de tu» és un projecte pilot que s’estendrà en pròximes dates i de manera progressiva als 59 municipis i llogarets on es duen a terme els tallers de memòria de l’IMAS. Es presenta en format quadern o llibret d’exercicis on les persones usuàries han d’anar explicant capítols i records de la seva vida, dirigides i supervisades per l’equip de psicòlegs, pedagogs, educadors i treballadors socials que formen l’equip de l’EVIF. Aquest projecte entrena la ment treballant el llenguatge, l’escriptura, la lectura, el dibuix, el càlcul i la concentració, afavorint l’envelliment actiu i reforçant l’autoestima, fent sentir a aquestes persones que són úniques i irrepetibles. 

El conseller De Juan s’ha mostrat confiat en l’èxit del projecte, que va néixer «per donar resposta a les noves necessitats sorgides arran del confinament, que va provocar una situació de solitud i tristesa especialment entre la gent gran. Des de l’EVIF es varen adonar de la necessitat d’adaptar-se a la nova situació, i cercar vincles i eines d’estimulació cognitiva nous per al col•lectiu de la gent gran».  

“Xerram de tu” és una eina dirigida als més de 1.500 usuaris dels Tallers de Memòria que imparteix l’EVIF arreu de l’illa i que just aquesta setmana han reprès les classes presencials suspeses per mor del confinament. Una etapa que ha estat dura i difícil sobretot per les persones majors però que l’equip de professionals d’aquesta àrea han sabut minimitzar. Des del primer moment i sense descans, l’equip de l’EVIF va fer un gran esforç per seguir estant devora els seus usuaris seguint les classes de manera online o a través de videotrucades. Fet que ha suposat que cap d’ells no perdés el vincle i que continuessin endavant amb les tasques d’estimulació cognitiva. 

A banda d’això, se’ls hi ha continuat donant suport psicosocial tant a ells com a les seves famílies també a través de les noves tecnologies. A més, s’ha coordinat amb els Serveis Socials d’Atenció Primària i amb els de Salut per fer feina de manera conjunta. 

El model d’atenció centrada en la persona és la base d’aquest nou projecte que, a més, ajuda a establir nous vincles reforçant la interacció dels participants tant amb els professionals com amb els seus propis familiars, que poden ajudar-los a reviure experiències que quedaran plasmades per sempre en aquest llibre perquè no es perdin amb el pas del temps.