Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Presentació del còmic de Dorothea Bate de la campanya «Mallorca té nom de dona»

Presentació del còmic de Dorothea Bate de la campanya «Mallorca té nom de dona»

(15/11/2018)

La intenció primera de la campanya «Mallorca té nom de dona» de la Direcció Insular d’Igualtat és recuperar de l’oblit dones que han deixat una fita d’una manera o altra a la nostra illa. Dorothea Bate, paleontòloga gal·lesaa descobrira del Myotragus balearicus, és la protagonista de la campanya d’enguany i com en la resta, ja té el seu propi còmic creat per la il·lustradora Elisa Martínez. Avui s’ha presentat al Centre Cap Vermell a Cala Rajada.

Des de fa tres anys, «Mallorca té nom de dona» és una campanya que no sols ha recuperat noms com Catalina Homar, Clara Hammerl, Margarita Jofre, Dorothea Bate o col·lectius com les sabateres d’Inca o les gabellines, sinó que també ha potenciat el debat sobre la presència o situació de les dones en l’educació, la ciència, l’emprenedoria econòmica o en matèria d’atenció social. La creació d’un còmic i un bust de les protagonistes anuals també posa en relleu escultores i il·lustradores mallorquines com Catalina Sureda, Georgina Gamundí, Nívula Uyá o Flàvia Gargiulo.

 

I ara és el torn d’Elisa Martínez, il·lustradora del còmic «Dorothea Bate, la caçadora de fòssils que va descobrir el Myotragus balearicus; i ha estat presentat a la biblioteca del Cap Vermell de Cala Ratjada pel vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, i el batle de Capdepera, Rafel Fernández.

 

"Durant aquest tres anys, hem pogut recuperar 6 dones i col·lectius oblidats per la nostra societat i esperem poder visibilitzar-ne moltes més. Perquè formen part de la nostra història i és hora que tinguin el seu lloc." Ha declarat Jurado. En la mateixa línia Parrón ha declarat que "Invisibilitzar a les dones, les seves gestes i assoliments, és violència simbòlica i Mallorca té nom de dóna les recupera de la foscor, és qüestió de justícia."

 

Martínez ha hagut de superar certes dificultats durant el procés creatiu, com per exemple, crear el personatge de Dorothea amb només dues fotografies de no gaire bona qualitat ha fet que la il·lustradora s’hagi hagut de documentar per ambientar l’escenografia, el vestuari, els pentinats i els paisatges dels diversos moments de la vida de la paleontòloga gal·lesa. Tot per crear una història el més ajustada possible a la realitat.