Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni vol una ubicació definitiva perquè la col·lecció artística i etnològica del convent de Sant Jeroni no es dispersi

Patrimoni vol una ubicació definitiva perquè la col·lecció artística i etnològica del convent de Sant Jeroni no es dispersi

(08/08/2015)

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, va visitar divendres passat les instal•lacions del convent de Sant Jeroni, a Palma, i es va traslladar fins al monestir de Sant Bartomeu d’Inca per comprovar de primera mà en quin estat de conservació es troba el valuós patrimoni de què diposen les monges.

Reflex de la vida monàstica i seu d’un gran patrimoni artístic i etnològic, el monestir de Sant Jeroni va ser declarat monument BIC –Bé d’Interès Cultural- el 2004 i està tancat de fa un any ençà, quan les darreres monges jerònimes es traslladaren a Inca per la seva edat avançada. Des d’aquest moment, algunes peces artístiques de Sant Jeroni s’han duit de Palma a Inca, entre les quals hi ha l’arxiu, mentre que d’altres continuen a diferents sales del monestir de Palma.

La visita de la directora insular de Patrimoni i de tècnics del departament es produeix després de conèixer dos informes tècnics. D’una banda, un elaborat per l’Instituto del Patrimonio Cultural de España que conclou, entre d’altres, que «les condicions en què es troben les peces del convent de Palma no semblen adequades per conservar-les» i que «per canviar d’ubicació les peces des del seu lloc d’origen s’ha de dur a terme un estudi». D’altra banda, l’informe dels tècnics del Consell arriba a dues conclusions principals: «els béns traslladats a Inca han de ser reubicats al dipòsit original o bé s’ha de sol·licitar autorització prèvia de la Comissió de Patrimoni» i, en el cas de l’arxiu, «s’ha de traslladar –prèvia autorització- a un lloc que reuneixi les condicions adequades». 

La visita, primer, a Sant Jeroni i després a Sant Bartomeu ha servit per conèixer de primera mà quin és l’estat de conservació de quadres, mobles i altres peces que estan incloses dins la catalogació d’aquest convent com a BIC, en qualitat de monument històric. S’ha constatat la necessitat urgent d’actuar sobre l’estructura de l’edifici i l’esforç fet per les monges de Sant Jeroni per preservar les peces patrimonials i artístiques de la degradació. Segons Kika Coll, les monges «no tenen per què saber els requeriments més tècnics –quin nivell d’humitat necessiten o com afecten els canvis de temperatura a quadres i mobles–, però sí han de respectar els procediments que estableix el Consell sobre aquests béns protegits per la institució». Per tant, «seria ideal habilitar un espai definitiu i millor si fos al convent de Sant Jeroni perquè la col·lecció no es desfaci».

La directora insular ha recordat l’obligació de respectar la legislació de Patrimoni i que la declaració de Bé d’Interés Cultural no només afecta l’edifici sinó també tots els elements materials propis de la història, com elements decoratius i artístics que estan vinculats a aquesta mateixa declaració. «Les monges no es mereixen haver de patir per quin ha de ser el tractament correcte d’aquest patrimoni, però aquesta sí que és la nostra responsabilitat: cercar un protocol correcte a nivell tècnic per evitar crear un precedent en un moment en què, malauradament, a Mallorca hi ha molts de convents en la mateixa situació».

Des de la institució insular s’aposta per crear un clima de consens entre les diferents parts afectades. A Inca, la directora insular de Patrimoni ha compartit la visita al monestir de Sant Bartomeu amb el batle Virgilio Moreno i el regidor de Cultura del consistori, Toni Rodríguez, interessats també a donar una solució a la conservació d’aquest patrimoni artístic i etnològic tan important.