Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni recupera i protegeix un centenar d’àmfores del derelicte trobat a Palma

Patrimoni recupera i protegeix un centenar d’àmfores del derelicte trobat a Palma

(26/09/2019)

És el resultat de la primera excavació arqueològica subaquàtica a Mallorca coordinada per un equip d’arqueòlegs de les Illes Balears

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han informat avui dematí que s’han recuperat 93 àmfores d’un vaixell romà trobat al fons de la mar a la zona de Can Pastilla, a Palma. Tot el material arqueològic recuperat s’està tractant perquè pugui formar part en un futur del fons del Museu de Mallorca.

Durant la roda de premsa, que ha tingut lloc al Club Nàutic Sant Antoni de la Platja, la responsable de Cultura del Consell de Mallorca ha recordat que el vaixell es va localitzar a principi d’estiu i que «la prioritat del departament ha estat protegir el derelicte i recuperar les àmfores que transportava per assegurar-ne la conservació». Per això es va planificar una excavació d’urgència per documentar i recuperar les restes arqueològiques i es va contractar l’assistència tècnica d’un equip d’arqueòlegs subaquàtics.

Segons ha explicat la vicepresidenta, la intervenció arqueològica ha permès documentar una embarcació de mitjans de la segona meitat del segle III d. de C. / dC que va partir d’algun port del sud de la península Ibèrica en direcció, molt probablement, a Roma. La nau romana localitzada a la platja de Palma transportava un carregament bastant heterogeni de productes com ara oli, vi i salses de peix, la procedència dels quals també era diversa.

Busquets ha subratllat que és la primera excavació arqueològica subaquàtica a Mallorca coordinada per un equip d’arqueòlegs de les Illes Balears. Pel que fa a l’arquitectura naval, el derelicte de Palma, és un dels millors conservats de tota la Mediterrània del baix imperi.

En aquest sentit, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha dit que l’estat de conservació excel•lent de les restes arqueològiques assenyalen que no fou un naufragi violent provocat per fort un temporal. Les primeres hipòtesis apunten que es va produir una via d’aigua al buc o, fins i tot, que un cop de mar per damunt la coberta va provocar l’enfonsament de la nau.

Segons ha explicat Coll, les àmfores oleícoles (Dressel 20) tenen origen bètic, les àmfores del sud de Lusitània (Almagro 51C) podrien contenir salses de peix. Tot i que la majoria d’aquestes peces estan segellades i molt ben conservades, el personal investigador ha arribat a aquesta conclusió perquè s’han trobat restes de la mateixa casta d’àmfores que tenien restes d’espines.

El carregament de la nau es va completar amb conjunt d’àmfores bètiques (Gauloise 4) procedents del sud de la península Ibèrica. Tradicionalment, s’ha considerat que aquests contenidors estaven associats al transport de vi.

Feina en equip coordinada per Patrimoni del Consell de Mallorca

Com en altres ocasions, la col•laboració entre l’Armada i el Consell de Mallorca en matèria d’arqueologia subaquàtica ha donat uns fruits espectaculars. L’Armada ha aportat l’embarcació principal per dur endavant la intervenció, amb un patró i submarinistes de la armada.

També han format part del dispositiu efectius de la Guàrdia Civil dels GEAS i SEPRONA, així com agents de la Policia Local. L’equip de treball contractat ha estat format per tres arqueòlegs subaquàtics amb titulació professional. A més, l’equip comptava amb una restauradora-conservadora especialista en el tractaments de materials d’origen subaquàtic i un tècnic encarregat de supervisar l’instrumental i que els equips d’immersió funcionaven correctament. Per garantir la qualitat dels treballs d’investigació i de documentació, també es varen incorporar a les tasques d’excavació una persona que va fer l’estudi de l’arquitectura naval i també una especialista en documentació fotogramètrica subaquàtica.

A banda de l’embarcació principal de l’Armada, el dispositiu també ha disposat d’una embarcació semirígida del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. Així mateix, el Club Nàutic Sant Antoni de la Platja ha estat una instal•lació clau per a tota la intervenció, ja que va cedir un lloc per a les embarcacions i un magatzem per desar tota la infraestructura de treball.

A més, la consellera ha agraït la col•laboració de particulars i associacions, l’empresa privada Mar de Mallorca, Palma Aquarium, dels socorristes de la platja, de l’associació Amics de na Galera i de tots els veïnats i veïnades de s’Arenal i Can Pastilla i ha fet una menció especial a la brigada de Patrimoni.

A la roda de premsa també hi han assistit Dámaso Berenguer, comandant del sector naval de Balears, i Jesús Comas, president del Club Marítim San Antonio de la Playa.