Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni destaca la importància de la iniciativa ciutadana en la restauració i divulgació del jaciment de les Talaies de Can Jordi, a Santanyí

Patrimoni destaca la importància de la iniciativa ciutadana en la restauració i divulgació del jaciment de les Talaies de Can Jordi, a Santanyí

(31/08/2015)

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha assistit aquest cap de setmana a les Jornades de portes obertes que donen per finalitzada la campanya d’excavacions d’enguany al poblat de Can Jordi.

Situat a tres quilòmetres de Santanyí, Can Jordi és un dels poblats amb major extensió de l’illa ―ocupa set finques privades― i amb una muralla en bon estat de conservació. La gran diversitat de tècniques constructives que presenta és una altra de les seves característiques més destacables. Però, si en alguna cosa és excepcional aquest jaciment és per ser un exemple de la iniciativa ciutadana per conservar i fer visibles les restes d’un poblat, que es calcula que hauria estat habitat durant el primer mil·leni abans de Crist. El projecte, impulsat per l’associació cultural Lausa, vol difondre la història entre els infants a través del jaciment.

Aquest dissabte passat, les Talaies de Can Jordi han obert les portes als visitants per mostrar els resultats de la primera campanya d’excavacions que forma part d’un Pla director que es vol executar entre 2015-2019, finançat pel Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Santanyí. Per a Kika Coll, directora insular de Patrimoni «la gran solidesa del projecte està en el suport social que té. No ha nascut d’un interès purament científic, sinó que, en aquest cas, els arqueòlegs han estat cridats per una iniciativa sorgida des de la societat civil».

Els objectius d’aquesta campanya s’han centrat en excavar el nivell superficial que hi ha a l’interior del poblat per començar a identificar les diferents estructures que s’hi poden trobar. També s’ha excavat una trinxera al voltant del perímetre exterior de la muralla que ha permès recuperar lloses del parament exterior que havien caigut i on s’ha localitzat un esquelet enterrat en el forat d’una roca.

La campanya d’enguany ha comptat amb la participació d’una trentena de voluntaris i de les brigades de patrimoni històric i patrimoni industrial del Consell de Mallorca, com a suport de l’equip tècnic d’arqueòlegs.