Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni compra dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca

Patrimoni compra dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca

(12/03/2020)

Les monedes, un dinar d'or i un dirham de plata, formaran part del fons del Museu de Mallorca

El departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha adquirit avui dematí dues monedes almoràvits encunyades a Mallorca per Ishaq Ibn Muhammad Mayurca abans de la conquesta del rei En Jaume. Es tracta d’un dinar d’or i un dirham de plata. “Aquestes monedes són úniques, només es coneixen altres dos o tres exemplars al món, un dels quals és al Museu Arqueològic Nacional de Madrid i una altra en parador desconegut”, ha explicat la vicepresidenta primera, Bel Busquets, qui ha anunciat que “després de l'adquisició, passaran a formar part del fons del Museu de Mallorca i, així, es completarà el discurs museogràfic entorn a la cultura i la història àrabs a Mallorca, s’enriquirà el coneixement d’aquest període històric i es podrà difondre millor entre la població”.

El Museu té una important col·lecció de material d’èpoques almoràvit i almohade bàsicament de ceràmica. Pel que fa a numismàtica, només es conserva al Museu una moneda d’or islàmica i un conjunt de fragments de monedes de plata, procedents del Castell de Santueri a Felanitx.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, va enviar una carta al Ministeri de Cultura, qui ha anat a la subhasta en nom del Consell, en què informava de la intenció del Consell d'adquirir en subhasta dues monedes del període andalusí de Mallorca perquè “la tasca de les institucions, sempre que es pugui, és protegir el nostre patrimoni”.

La subhasta s’ha duit a terme a la casa Àureo & Calicó i les monedes s’han adquirit per 31.500 euros, la moneda d’or, i 3.800 euros, la moneda de plata.

Segons la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “ambdues peces adquirides pel Consell tenen un valor incalculable perquè documenten un llarg període de la història i la cultura mallorquina sota la dominació musulmana” i ha afegit que “varen ser encunyades a la seca de Mallorca, d’on d’aquesta època no es coneix cap altre exemplar”. A més, formen part del sistema monetari de la tribu dels Banu Ganiya, darrers representants de la taifa almoràvit de Mallorca. Només es coneixen altres dos o tres exemplars al món, un dels quals és al Museu Arqueològic Nacional de Madrid i una altra en parador desconegut.