Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni aposta per promoure les visites a Béns d’Interès Cultural

Patrimoni aposta per promoure les visites a Béns d’Interès Cultural

(24/01/2017)

La Comissió de Patrimoni Històric ha aprovat avui el règim de visita pública a la finca Son Torrella de Santa Maria del Camí, declarada BIC l’any 1994, que inclou 12 visites mensuals tant per a públic escolar com a públic en general. La Comissió també ha donat llum verda al trasllat temporal de béns mobles del Monestir de Santa Elisabet de Palma al Monestir de Sant Bartomeu d’Inca, sol·licitat per la comunitat de religioses jerònimes.

Restaurada pel Consell de Mallorca, la tafona de Son Torrella a Santa Maria del Camí ja havia format part del programa d’educació ambiental de la institució. Ara, la intenció de la Direcció Insular de Patrimoni és reprendre la iniciativa a través d’un programa de visites públiques i “demostrar que els propietaris d’un Bé d’Interès Cultural poden comptar amb el suport de la institució a l’hora de complir amb les obligacions que marca la llei, al mateix temps que donam oportunitat als ciutadans de poder accedir a aquest tipus de béns, molts d’ells de titularitat privada”, explica Kika Coll, directora insular de Patrimoni.

 

En el cas de la finca de Son Torrella les visites acordades amb la propietat són de 12 mensuals quan la llei en contempla quatre. L’espai de visita comprèn la tafona, la botiga de l’oli i els exteriors de la tafona, elements d’alt valor patrimonial i etnològic. Les visites es realitzaran entre l’1 de novembre i el 31 de març: de dilluns a divendres estaran destinades a escolars i els dissabtes per al públic en general, en grups d’un màxim de 15 persones.

 

Perquè això sigui possible, des de Patrimoni del Consell es durà a terme durant el mes de febrer un procés de revisió de l’estat de conservació de la tafona i dels elements divulgatius que hi estan instal·lats, com panells informatius. L’objectiu és que el mes de març es posi en marxa l’experiència pilot de visites públiques i gratuïtes, coordinada pel Servei de Patrimoni Històric del Consell. “La nostra intenció”, comenta Kika Coll, “és que aquesta tasca la poguem extrapolar a altres Béns d’Interès Cultural de Mallorca perquè es puguin visitar”.

 

Trasllat temporal de béns mobles

 

La Comissió de Patrimoni Històric, celebrada aquest matí al Centre Cultural la Misericòrdia, també ha autoritzat el trasllat dels béns mobles del Monestir de Santa Elisabet de Palma al Monestir de Sant Bartomeu d’Inca, petició feta per la comunitat de religioses jerònimes.

 

Es tracta d’un trasllat temporal que “respon a una situació d’emergència, a fi de preservar la pervivència d’aquests béns mobles”, tenint en compte que la seva integritat física es veu compromesa al monestir de Palma ja que no tenen condicions de conservació mínimes ni de seguretat.

 

Aquest dipòsit provisional al monestir d’Inca ha de tenir la mínima durada, havent d’ésser retornats els béns a la seva ubicació original tan aviat com se restableixin les condicions de l’immoble. En aquest sentit, pel que fa al monestir de Santa Elisabet de Palma, Patrimoni estableix que en un termini màxim de 3 mesos s’hauran d’aprovar les mesures mínimes necessàries per evitar el deteriorament al qual està sotmès en aquests moments l’immoble. I s’estableix un seguiment –visita mensual- per part de tècnics de Patrimoni Històric per avaluar l’estat de l’edifici així com de les obres que romandran al monestir de Palma.

 

Tant les obres de condicionament del Monestir de Santa Elisabet com el trasllat autoritzat avui s’hauran de dur a terme en un termini de 6 mesos.