Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Paisatges culturals del País Basc, de Galícia, de Castellà Lleó i del País valencià intercanviaran experiències de gestió amb la serra de Tramuntana

Paisatges culturals del País Basc, de Galícia, de Castellà Lleó i del País valencià intercanviaran experiències de gestió amb la serra de Tramuntana

(15/04/2021)

Es tracta d’un cicle de conferències que ha inaugurat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, amb motiu del desè aniversari de la Declaració de la Unesco.

Aquest dijous 15 d’abril s’ha iniciat el cicle de conferències «Paisatges culturals» que tindrà lloc de forma presencial a la sala d’actes de la Misericòrdia i que també es podrà seguir telemàticament per Youtube. El títol d’aquest cicle és «Del reconeixement a la gestió» i és una de les activitats organitzades pel Consell de Mallorca dins del marc de la celebració, aquest 2021, del desè aniversari de la Declaració de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

La consellera de Territori del Consell de Mallorca, i vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana, Maria Antònia Garcías, ha assenyalat que l’objectiu és «intercanviar experiències i crear un espai de reflexió sobre les diferents etapes i circumstàncies en relació amb la gestió i el manteniment d’un paisatge cultural». Garcías ha assegurat que cal avançar per preservar i promoure els valors que hi ha darrere de la interacció dels homes i dones al llarg del temps amb la serra de Tramuntana, pel qual la UNESCO va atorgar el distintiu de Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, «ens hem d’enriquir dels coneixements adquirits durant aquests anys per altres paisatges culturals», ha dit la consellera.

A la primera sessió que ha tengut lloc aquest dijous ha participat el director de Cultura i Comunicació de les Salinas de Añana, Alberto Plata. I posteriorment, s’ha celebrat un col•loqui amb el president de Tramuntana XXI, Joe Holles, i el director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell.

A la seva ponència, Plata ha explicat l’exemple d’èxit que ha estat el projecte del Valle Salado de les Salines d’Añana, situat a 30 quilòmetres de Vitòria-Gasteiz. A finals del segle XX es va produir l’abandó total de l’activitat econòmica de la sal, degut a la davallada de la seva rendibilitat. Després d’un procés de conscienciació per preservar el patrimoni material i immaterial, l’any 1999 es va començar amb la reconstrucció dels sistemes de producció, de la seva biodiversitat i, sobretot, de la indústria de la sal que vertebra tota la comunitat. Els seus jaciments arqueològics es remunten a 7.000 anys A. de C. i està format per 5.000 eres, 767 terrasses, 2.040 murs, 848 pous i 248 magatzems de sal.

 

Pròximes conferències dels paisatges culturals 

Dia 6 de maig està prevista la conferència sobre el paisatge cultural de Ribeira Sacra. La directora general de Cultura de la Xunta de Galícia, Carmen Martínez Insua, parlarà de la situació d’aquest impressionant paratge conegut perquè s’hi practica la viticultura de muntanya o viticultura heroica. S’anomena així, ja que és una activitat pràcticament de risc: els viticultors, a peu, carreguen fins a 20 quilos de raïm pels seus pendents.

Per la seva banda, el director general de Patrimoni Històric de la Junta de Castella i Lleó, Gumersindo Bueno, exposarà els reptes de gestió del paisatge cultural de Las Médulas, un paratge únic marcat per l’extracció per part de l’imperi romà, fa dos mil anys, de mineral d'or mitjançant complexos sistemes d'explotació, les característiques geològiques del terreny i el mateix pas del temps i que rep milions de visites anualment.

La darrera sessió es dedicarà al Palmerar d’Elx, un oasi d’uns 240.000 exemplars enmig de la ciutat alacantina. El seu representant, Gregorio Alemany, descriurà la lluita per preservar aquest bosc d’arecàcies combinat amb el conreu d’hort, que va ser declarat Patrimoni Mundial l’any 2000.

 

Inscripció i participació

Les conferències es realitzen en dijous (15 d’abril, 6 i 27 de maig i 17 de juny) al centre cultural la Misericòrdia de Palma i en streaming a través del YouTube del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

Entrades presencials https://bit.ly/3utXgxr (www.ticketib.com)

YouTube https://youtu.be/L2SDo_lXRCg