Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El retaule de Ses Caputxines recupera el seu esplendor

El retaule de Ses Caputxines recupera el seu esplendor

(28/04/2021)

Consell i Bisbat han col·laborat en les tasques de restauració

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Bel Busquets, han visitat avui el retaule major del convent de Ses Caputxines, que ha estat restaurat gràcies a la col·laboració entre el Bisbat i el Consell, per mitjà de la Direcció Insular de Patrimoni. Aquest conjunt datat del segle XVIII i ha estat restaurat íntegrament, tant l'estructura de fusta policromada com el gran llenç central pintat a l'oli sobre tela i la pintura mural que l'emmarca a l'absis. 

El projecte ha comptat amb un pressupost de 100.000 euros, que aporta el Consell de Mallorca i  que inclou la restauració i també els estudis corresponents. Les tasques del retaule s’emmarquen dins un projecte més ampli que abasta el conjunt del convent que també ha possibilitat la rehabilitació arquitectònica dels espais de visita, millores en la zona de sales d’exposició i inventari de la ceràmica popular, entre d’altres.

«El retaule major era una peça clau que faltava en tot el procés de restauració i conservació del conjunt del convent de les Caputxines de Palma iniciat fa anys» ha expressat la presidenta Cladera. «Un procés que avui culmina amb la presentació de la restauració del retaule major, que ha estat possible gràcies a la col·laboració institucional del Consell i Bisbat, a l'equip de restauració i, sobretot, a la feina de qui fa 25 anys va impulsar aquest projecte, que ara podrem difondre a tota la ciutadania, que podrà gaudir-ne.», ha conclòs.


Durant la seva intervenció, la vicepresidenta Busquets ha dit que la feina feta al convent «és un exemple de projectes de país que superen els canvis polítics. És una manera de fer feina que hauríem de consolidar en favor de la conservació i difusió del patrimoni». Pel que fa a la difusió, Busquets ha anunciat que en un futur s’executarà el pla de visites perquè tothom pugui gaudir del patrimoni recuperat. 

Busquets també ha tengut unes paraules de record per Donald Murray, fotògraf que ha documentat tot el procés de recuperació de diferents elements patrimonials del convent de Ses Caputxines. La seva obra s’exposarà pròximament en el marc del vint-i-cinquè aniversari de l’inici del projecte de Ses Caputxines. 


El retaule major de Ses Caputxines

El retaule costa d’un gran llenç central de pintura a l’oli sobre tela amb la representació de la Puríssima Concepció amb sant Francesc i santa Clara. L’estructura és d’estil barroc tardà amb decoracions rococó 1777-1780. Fusta policromada imitant marbres i jaspis de diferent colors. 

Segons ha explicat un dels coordinadors del projecte de rehabilitació de Ses Caputxines, Jaume Llabrés, el patrocinador va ser Pere d’Orlandis i Dezcallar, benefactor de les caputxines. El disseny de l’arquitectura del retaule de moment no s’ha pogut documentar en un artista concret, encara que ha aparegut una inscripció darrera una columna de «Torres y Puig» que, de moment, no facilita d’una manera concloent l’autoria i està pendent d’investigació. 

La pintura central és una obra anterior a l’estructura del retaule actual, la qual cosa fa pensar que es va reaprofitar el llenç del primer retaule major que hi va haver a l’església. 

La restauració ha durat cinc mesos, des d’octubre de 2020 a febrer de 2021. L’ha dut a terme la restauradora Maria del Mar Riera amb un equip format per: Estrella López, Mercedes Tomé Prieto, Caterina Fiol Siquier, Raquel Garduño i Maria del Mar Gómez. També hi ha participat Alfredo Álvarez amb un estudi fotogràfic específic per dur a terme una diagnosi artística de la pintura central que ha estat de gran ajut a les restauradores. 

El projecte de restauració va anar acompanyat per un primer estudi historicoartístic a càrrec dels historiadors Aina Pascual i Jaume Llabrés. Actualment, les restauradores i els historiadors estan elaborant l’informe final en el qual s’explica el procés de restauració, les intervencions que s’hi han fet i un estudi historicoartístic més actualitzat d’acord amb les noves apreciacions observades des d’octubre de 2020. 

Vídeos

Retaule caputxines