Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Noms destacats de la literatura en català conformen el jurat dels Premis Mallorca 2019

Noms destacats de la literatura en català conformen el jurat dels Premis Mallorca 2019

(03/10/2019)

Els Premis estan dotats en 90.000 euros i es lliuraran en el marc de la Diada de Mallorca

La Direcció Insular de Política Lingüística ja ha seleccionat els dotze noms del jurat dels Premis Mallorca de Creació Literària 2019 que decidiran les obres guanyadores en les categories de Narrativa, Poesia i Assaig. En formen part referents destacats de la literatura en català.

El jurat dels premis de Narrativa el presideix Gabriel Janer Manila i està format per Sebastià Bennasar Llobera, Neus Canyelles, i Laura Gost.

Pel que fa al jurat que decidirà el de Poesia, presidit per Àngels Cardona Palmer, està integrat per Miquel Àngel Lladó Ribas, Pere Joan Martorell i Teresa Pascual Soler.

I, el d'Assaig, el presideix M. Magdalena Gelabert Miró, i té com a membres del jurat Tomeu Martí Florit, Pau Tomàs Ramis i Joana Artigues Rebassa.

La composició dels jurats s’ha fet pública avui al BOIB quan ha finalitzat el termini de presentació de les obres, que havia de ser sota pseudònim. Els jurats han d’emetre un veredicte abans de dia 15 de desembre i els guardons es lliuraran en el marc de la Diada de Mallorca. Els premis, que són indivisibles, s’atorguen a l’obra que obtengui el major nombre de vots favorables, a parer del jurat.

La convocatòria dels Premis Mallorca de Creació Literària està dotada amb 90.000 euros, repartits entre les categories de narrativa (35.000 euros), poesia (25.000 euros) i assaig (30.000 euros).

Currículum del jurat

Novel•la

 

 • President: Gabriel Janer Manila (Algaida, 1940) és llicenciat en lletres, doctor en Pedagogia, catedràtic d’Antropologia de l’Educació a la Universitat de les Illes Balears i escriptor i conferenciant. És autor de 25 novel•les, la majoria premiades i traduïdes a nou llengües.
 • Sebastià Bennasar Llobera (Palma, 1976) és escriptor i periodista. Va ser cap de cultura del Diari de Balears, i posteriorment es llicencià en Humanitats. És màster en Història del Món. Ha publicat una trentena d'obres i és un dels principals especialistes del gènere negre en català.
 • Neus Canyelles (Palma, 1966) escriu novel•les i narrativa breu. Ha rebut alguns premis reconeguts, com el Ciutat de Palma, El lector de l’Odissea o el Mercè Rodoreda. Col•labora des de fa vint anys a Última Hora i, des de fa poc, al diari digital Catorze.
 • Laura Gost (sa Pobla, 1993) és escriptora. Guanyadora de l'Art Jove de Relat 2016, creadora i guionista de 'Woody & Woody', guanyadora del premi Goya a Millor Curtmetratge d'Animació 2018. Entre d’altres, és premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel (OCB). La seva primera novel•la, La cosina gran fou el llibre més venut a Palma el dia de Sant Jordi i serà traduïda al castellà el 2020.

Poesia

 

 • Presidenta: Àngels Cardona Palmer (Palma, 1951), mestra i activista, ha publicat set títols de poesia, amb els quals ha recollit diversos premis. També l’han publicada a diverses antologies i ha participat en el documental Som elles.
 • Miquel Àngel Lladó Ribas (Palma, 1958) és llicenciat en Filologia Catalana i ha conreat la literatura infantil i juvenil, la narrativa per a adults, la poesia i la traducció.
 • Pere Joan Martorell (Lloseta, 1972) és poeta i escriptor. Ha publicat onze llibres de poesia i cinc novel•les, amb els quals ha obtingut diversos premis, com el Premi Mallorca de poesia 2012 i el de novel•la 2017.
 • Teresa Pascual Soler (Grau de Gandia, 1952), poeta i traductora, es va donar a conèixer amb el poemari Flexo (1988) i fins ara ha publicat set reculls més, la majoria premiats. Ha estat traduïda a diversos idiomes i la seva obra és present a diferents antologies.

Assaig

 

 • Presidenta: M. Magdalena Gelabert Miró (Manacor), doctora en Llengua i Literatura Catalanes, i professora de secundària, participa activament en la difusió de la llengua i la cultura catalanes i en l’estudi i la recerca de temes de cultura popular, sociolingüística i etnopoètica. A més d’assaig (en va obtenir el Premi Mallorca 2018) i edicions crítiques, ha publicat tres poemaris.
 • Tomeu Martí Florit (Palma, 1969) és periodista, activista cultural i social, director del Diari de Balears i d’Ona Mediterrània. Ha publicat quatre reculls de poesia, cinc assajos i quatre reculls d’articles periodístics.
 • Pau Tomàs Ramis (Llucmajor, 1975), mestre d’infantil, ha publicat llibres de cultura popular, especialment sobre gegants, i també de temàtica històrica (II República i Guerra Civil).
 • Joana Artigues Rebassa (1966), llicenciada en Filologia Catalana, Màster en Periodisme i Comunicació, és gestora cultural i publica tant textos com fotografies.