Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Ningú no va als aniversaris a l’estiu, una obra de Lluki Portas que parla de "l’obsessió per la permanència"

Ningú no va als aniversaris a l’estiu, una obra de Lluki Portas que parla de "l’obsessió per la permanència"

(07/12/2016)

"Ningú no va als aniversaris a l’estiu" és una coproducció entre el Teatre Principal i la jove actriu i dramaturga Lluki Portas, que s’estrenarà demà dijous a les 20 hores a la Sala Petita. El divendres 9 de desembre es repetirà la funció també a la mateixa hora.

Aquest muntatge, el primer de Portas en un format professional, arriba amb totes les entrades venudes per a les dues funcions i ha generat una expectació inusual entre el públic i bona part del sector de les arts escèniques mallorquines.

 

Lluki Portas, a més de la creació i la direcció, comparteix escenari amb Diego Ingold, en un projecte que compta amb el vestuari de Pau Aulí, els elements escenogràfics de Josep Orfila, la il·luminació de Rafel Febrer i els efectes audiovisuals dels Hermanos Picohueso.

 

Ningú no va als aniversaris a l’estiu va ser seleccionada el passat estiu en el procés per elegir tres projectes que el Teatre Principal coproduiria. La proposta de Lluki Portas va ser l’elegida en l’apartat de nous llenguatges teatrals.

 

Amb aquesta iniciativa, Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha explicat que “el que volíem era dotar a les companyies les condicions de treball i les eines necessàries per a que la seva proposta arribàs al públic en les millors condicions”. “És una obra que ha pogut fer residència al Teatre Principal, el que va permetre que Ernesto Collado aprofitàs la seva estança durant les funcions de Constructivo per contribuir en aquest muntatge en forma d’assessorament a la direcció”, ha afegit Forteza.

 

Aquest muntatge ha buidat la Sala Petita i l’ha deixada com un espai diàfan, sense butaques. “Volem que el públic visqui una festa d’aniversari, no que vagi a veure una obra de teatre sobre les festes d’aniversari”, ha aclarit Lluki Portas. I és que la presència del públic es importantíssima en aquest muntatge i pren una “responsabilitat en el desenvolupament de l’obra”.

 

“No volia fer una història aristotèlica sinó que es tracta d’una mescla de diferent idees, escenes, moments... I l’obra és un viatge per totes aquestes idees en el qual el públic volem que ens acompanyi”, diu Portas. I aquest és un acompanyament real, doncs el públic ha de seguir l’obra seguint els actors pels diversos racons de la sala. Ningú no va als aniversaris a l’estiu és una obra que parla de “l’obsessió per la permanència, que parla de per què feim el que feim... per què ho volem fer o per què no podem deixar de fer-ho. També parlam dels herois invisibles, de per què volem el reconeixement dels altres en les nostres accions i sabem que ens movem en una contradicció perquè som actors i cercam precisament el reconeixement”, ha aclarit Diego Ingold.

 

“El cert és que no tenim la solució, ni la cercam. Ni tan sols intentam adoctrinar” diu Lluki Portas, que recorda que aquest muntatge, que va néixer com un treball de final de màster i que, amb un curs de laboratori de vídeo, ha anat evolucionant fins el resultat que ara és a punt d’estrenar-se.

 

Amb les entrades exhaurides, és una obra “amb vocació de tenir vida pròpia i que pugui girar i representar-se en nombrosos escenaris”, en paraules de Forteza. De moment, a més de les funcions de la Sala Petita del Teatre Principal, també es representarà el 13 de gener al Teatre d’Artà.