Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mobilitat i Infraestructures presenta el Pla insular d’aparcaments en origen per fer ús immediat del transport públic i reduir el nombre de vehicles a les carreteres

Mobilitat i Infraestructures presenta el Pla insular d’aparcaments en origen per fer ús immediat del transport públic i reduir el nombre de vehicles a les carreteres

(07/03/2023)

El Pla de Millora de la Mobilitat Viària i Foment del Transport Públic mitjançant estacionaments d’Intercanvi Modal compta a la implicació de 21 municipis de l’illa. Es proposen 38 aparcaments connectats en xarxa insular per afavorir el canvi de mobilitat

Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures ha afirmat que «amb aquest Pla volen canviar el paradigma de mobilitat de l’illa de Mallorca. Es tracta d’una eina ambiciosa i efectiva per apropar el transport públic a la ciutadania»

Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures, ha presentat avui en una roda de premsa el Pla de Millora de la Mobilitat Viària i Foment del Transport Públic mitjançant estacionaments d'Intercanvi Modal, un projecte que neix amb la finalitat de facilitar i incrementar l’ús del transport públic i contribuir amb un nou model de mobilitat sostenible. En aquest sentit, Iván Sevillano ha explicat que «amb aquest Pla volen canviar el paradigma de mobilitat de l’illa de Mallorca. Es tracta d’una eina ambiciosa i efectiva per apropar el transport públic a la ciutadania».

El Pla de Millora de la Mobilitat Viària i Foment del Transport Públic mitjançant estacionaments d'Intercanvi Modal, i que avui s’ha exposat a la Comissió de Mobilitat, es convertirà en un instrument regulat de planificació i interconnexió per una implantació ordenada d'estacionaments d'intercanvi modal en tota l'illa, a fi i efecte de preservar i millorar la qualitat ambiental, reduint així els impactes i molèsties que generen les congestions de trànsit.

Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures, ha assenyalat que «entre altres, els objectius principals del Pla són facilitar l’intercanvi modal per derivar usuaris dels vehicles privats cap al transport col·lectiu, fent aquest accessible i atractiu pels mallorquins i mallorquines. També cerquen la reducció d'emissions i soroll, assolir la integració territorial i paisatgística i complir amb l’accessibilitat universal».

En aquest sentit, el conseller ha explicat que «habitualment, des de les administracions es proposen plans d’aparcaments dissuasius al voltant de les ciutats i els pobles. Nosaltres hem volgut anar-hi molt més enllà amb la creació d’aquest ambiciós Pla que considera la mobilitat de l’illa com un tot i, sobretot, planteja la dissuasió en origen. Volen que la gent pugui deixar el seu vehicle en el seu municipi o en els primers quilòmetres del seu desplaçament i es desplacin fins al punt de destí en transport públic. Per la qual cosa, hem dissenyat aquesta xarxa interconnectada d’aparcaments d’intercanvi per poder deixar el cotxe i pujar al transport públic, el qual haurà d’augmentar la seva oferta».

Al detall, el Pla de Millora de la Mobilitat Viària i Foment del Transport Públic mitjançant estacionaments d'Intercanvi Modal preveu la creació de 6.961 places d’intercanvi modal (289 corresponents a vehicles elèctrics i 1.009 corresponen a motos, bicicletes i VMP) de les quals, 2.295 places corresponen a places existents reconvertides i 4.666 places de nova creació. En total, són 21 els municipis que hi participen en aquest pla -Artà, Andratx, Bunyola, Calvià, Campos, Capdepera, Consell, Felanitx, Inca, Llucmajor, Manacor, Marratxí, Muro, Petra, Pollença, Sa Pobla, Santanyí, Santa Maria del Camí, Sineu, Sóller i Son Servera- on s’habilitaran 22 aparcaments de nova creació i es condicionaran, modernitzaran i renovaran 16 ja existents.

A més, en el disseny i adequació d’aquests aparcaments s’ha tingut en compte que els mateixos s'integrin en l'entorn construït i natural i que conservin l'ús de l'energia i fomentin les energies sostenibles amb la instal·lació d’energia fotovoltaica. En aquest sentit, hi ha previst un mínim de 18.575 metres quadrats de plaques i la instal·lació de 289 punts de recarrega per a vehicles elèctrics, «la qual cosa suposarà duplicar, només amb aquest Pla, l’oferta actual de punts de recarrega públics per Mallorca», ha dit el conseller.

«El nou Pla especial que estem creant suposarà una nova figura d’ordenació territorial per a Mallorca; en aquest sentit, hem feina plegats amb els companys i companyes del departament de Territori. Des d’un principi, des de Mobilitat i Infraestructures hem tingut clar els eixos en els quals, a nivell territorial, s’havia de desenvolupar aquest Pla i així ha estat: mai que incorporen una nova figura d’ordenació territorial en forma d’equipament, cap terreny serà requalificat ni modificat des d’un punt de vista urbanístic. També hem evitat en tots els casos proposar ubicacions dins sòl protegit amb qualsevol mena de protecció; i de la mateixa manera tenim clar que volen desenvolupar aquests aparcaments amb una especial cura mediambiental, territorial i paisatgística, per això, ens hem assegurat que estén plenament integrats amb l’entorn i respecten absolutament el territori; no podria ser d’una altra manera, perquè el contrari s’allunyaria totalment dels objectius principals d’aquest Pla», ha conclòs el conseller.

La inversió total estimada per a la implantació dels nous estacionaments d’intercanvi modal i conversió dels existents és de 25,34 M€, dels quals 3,67 M€ corresponen a adequació dels aparcaments existents i 21,67 M€ a execució dels nous aparcaments. Aquest Pla s’executarà en dues fases i ve acompanyat del compromís dels operadors del transport públic -tren, metro i busos interurbans- d’acompanyar el mateix incrementant freqüències i noves rutes així com cresqui la demanda.

​​​​​​​Annex Pla