Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Matèria orgànica i compostatge, eixos de la segona ponència tècnica per elaborar el Pla Director Sectorial de Residus

Matèria orgànica i compostatge, eixos de la segona ponència tècnica per elaborar el Pla Director Sectorial de Residus

(08/04/2016)

La consellera de Medi Ambient i la directora insular de Residus han participat en la conferència que ha anat a càrrec de l’enginyera Teresa Guerrero

 

La Direcció Insular de Residus del Consell de Mallorca continua amb el procés participatiu per elaborar al nou Pla Director de Residus no Perillosos de Mallorca. Ahir va ser el torn de la ponència tècnica sobre matèria orgànica i compostatge que es va dur a terme a Manacor i a la que hi van assistir la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, i la directora insular de Residus, Catalina Maria Canals.

 

La ponència va anar a càrrec de Teresa Guerrero, enginyera química i industrial i compte amb un màster en administració i gestió d’empreses. A més, és responsable del departament de gestió de matèria orgànica a l’Agència de Residus de Catalunya, empresa adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya des de fa 16 anys.

 

Davant les més de 50 persones assistents, Guerrero  va explicar com es gestiona la matèria orgànica a Catalunya i quins són els diferents sistemes que fan servir. Va voler deixar clar que “no només es tracta de fer el tractament, sinó de moltes altres coses”.

 

La matèria orgànica és la fracció més voluminosa: suposa un 37% de la bossa de fems. La ponent va explicar que a això se li ha d’afegir un problema que s’ha detectat: el malbaratament alimentari. Per això des de la Generalitat de Catalunya, explica Guerrero, s’han duit a terme campanyes de conscienciació i de prevenció.

 

També es va manifestar de la tarifa zero pel tractament de l’orgànica, “però sí d’un preu que incentivi el reciclatge i que premiï la matèria de major qualitat”.

 

Pel que fa al tema del compostatge, va recordar que és un procés viu i que, per tant, cada planta té les seves particularitats. Va assegurar que perquè una planta sigui eficient ha de tractar entre 10-20 tones de matèria orgànica i per això va recomanar la “descentralització de les plantes a Mallorca”.