Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Mallorca ret tribut a l'arquitecte Ferragut

Mallorca ret tribut a l'arquitecte Ferragut

(17/11/2018)

 

El Consell de Mallorca ha fet avui oficial el nomenament de Josep Ferragut com a Fill Predilecte de l'Illa de Mallorca. L'acte ha tingut lloc a l'Església de la Mare de Déu dels Àngels de La Porciúncula de Palma i s'ha descobert un retrat de l'homenatjat.

El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha destacat que la Mallorca actual seria ben diferent sense la seva obra. De fet, segons el president insular, "tot i que la seva figura sovint s'ha vist eclipsada per altres arquitectes, va ser un revolucionari de l'urbanisme que no vas dubtar a fer publica la seva disconformitat amb l'arquitectura i l'urbanisme que en aquell moment eren considerats progressistes i moderns". Ensenyat, qui no ha dubtat en qualificar Ferragut com "el millor arquitecte mallorquí de la segona meitat del segle XX", ha valorat la seva contribució arquitectònica. "Tot i els entrebancs del règim i, pot ser també, la incomprensió que pateixen els avançats al seu temps, va contribuir de manera innegable a dibuixar una Mallorca contemporània connectant, des d'aquí, amb el corrent de les idees mundials". En un emotiu discurs, el president ha reivindicat la figura i obra de l'arquitecte assassinat ara fa 50 anys. "La declaració de fill predilecte de Mallorca, contribuirà a retornar-li el lloc i la dignitat en la història que mai no havia d'haver perdut en uns anys on l'homosexualitat era considerada una aberració i la corrupció i el tràfic d'influències la norma".

L'acte oficial de proclamació com a Fill Predilecte ha tingut Lluc a l'església de La Porciúncula, coneguda com l'església de vidre, dissenyada pel mateix Ferragut l'any 1964, i que avui ha quedat petita. Centenars de persones s'hi han acostat per participar de l'homenatge. Aquest tribut pòstum s'ha desvinculat enguany de la Diada de Mallorca. La intenció del Consell és donar més rellevància a aquesta distinció, atorgada per unanimitat al ple del Consell de Mallorca l'any passat.

Avui s'ha fet oficial la proclamació amb el descobriment d'un retrat de Ferragut per part del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat juntament amb els dos vicepresidents Francesc Miralles i Jesús Jurado. Un gest al qual els ha acompanyat el Fillol de l'homenatjat Antoni Ferragut i l'autora del retrat, Carmen Cañadas.

Abans, però, el Vicepresident Jesús Jurado ha donat lectura al perfil biogràfic de Ferragut a qui ha descrit com "una figura irrepetible i necessària a la Mallorca dels anys 50 i 60, una persona que va denunciar la dictadura burocràtica dels grups de pressió de personatges lligats al Movimiento o a la Falange".

Amb el cant de l'escolania dels Blauets de Lluc s'ha finalitzat l'acte d'homenatge.